Γνήσιες φιλίες, ακομμάτιστες

Γνήσιες φιλίες, ακομμάτιστες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρωικό, αθώο 2006, λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές τότε εκλογές. Στο πλατό του Mega και της πρωινής εκπομπής των Καμπουράκη-Οικονομέα, υποψήφιοι ηθοποιοί «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σε σχετικά ήπιους τόνους, όταν η Βάσια Τριφύλλη, υποψήφια τότε με τον Νικήτα Κακλαμάνη, σηκώνεται όρθια, βγάζει το μικρόφωνό της και πριν αποχωρήσει στρέφεται στον Απόστολο Γκλέτσο (υποψήφιο στον Πειραιά με το ΚΚΕ) λέγοντας: «Οι φιλίες δεν χαλάνε για τα κόμματα, ρε μ…!». Η φράση έμεινε στην Ιστορία γιατί είχε αλήθεια και καημό, λες και ήταν βγαλμένη από ταινία του Σταύρου Τσιώλη.

Είχε δίκιο η κ. Τριφύλλη. Το 2006 δεν χαλούσαν οι φιλίες για τα κόμματα. Το 2006 δεν είχαμε πολλά να χωρίσουμε. Υπήρχε μια σχετική σύμπνοια απόψεων στο μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος, το οποίο ακόμα δεν είχε μελανιάσει στη μια του πλευρά από την επανεμφάνιση των ναζί. Με σημερινούς όρους, για παράδειγμα, εάν ένας υπουργός καταφερόταν δημοσίως εναντίον ενός ανθρώπου με αναπηρία και δη παντελώς απρόκλητα, το γεγονός θα ξεσήκωνε τις αντιδράσεις όλων μας ανεξαιρέτως. Εάν το 2006 γινόταν μια εθνική καταστροφή επιπέδου πυρκαγιάς στο Μάτι με 102 νεκρούς, η κοινωνία θα σχημάτιζε και πάλι αρραγές μέτωπο, απαιτώντας το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο κατά τη διαδικασία αναζήτησης ευθυνών. Χωρίς «ναι μεν αλλά».

Ομως έχουμε 2019 και εδώ και αρκετά χρόνια ό,τι ξέραμε δεν ισχύει. Ή, πιο σωστά, ισχύει αλλά με αστερίσκους. Πολλοί, που γνωρίζαμε για ανθρωπιστές και δικαιωματιστές, ασκούν σήμερα το σπορ μόνο εάν η κομματική τοποθέτηση του άλλου είναι η «ενδεδειγμένη». Αντιστοίχως, μπροστά στη φρικτή τραγωδία που ζήσαμε το καλοκαίρι, αριστεροί φίλοι μας δεν αναζήτησαν ευθύνες αλλά δικαιολογίες. Πρωτοφανές και αυτό. Και ασήκωτο εάν αφορά ανθρώπους που αγαπάς και πίστευες ότι γνωρίζεις.

Ομως έτσι λειτουργεί ο διχασμός της κοινωνίας, που ξεκίνησε να μορφοποιείται στις αρχές της κρίσης και από το 2015 συνεχώς εντείνεται: βάζει σε δοκιμασία το πρώτο κύτταρο, τις σχέσεις μας. Ελάχιστοι έμειναν ανεπηρέαστοι. Οι περισσότεροι έπρεπε να επαναδιαπραγματευτούμε με ποιους «είμαστε» και πού τοποθετούμαστε. Να δαγκωθούμε πριν μιλήσουμε, να σβήσουμε πριν πατήσουμε το share. Οι φιλίες δεν χαλάνε για τα κόμματα. Απλώς είμαστε στο 2019 και χρειάζεται αστερίσκος: οι αληθινές φιλίες δεν χαλάνε για τα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή