Επιλογές της Ν.Δ.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον δρόμο προς τις εκλογές τα κόμματα κάνουν επιλογές, σωστές ή λάθος, όλες κρίνονται στην κάλπη. Υπό αυτό το πρίσμα, μερικές επισημάνσεις για κάποιες καθοριστικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Οι διακοπές του πρωθυπουργού σε κότερο αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα. δεν είναι ηθικά μεμπτή πράξη, εάν δεν προκύπτει συναλλαγή. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει αναδείξει τις επιθέσεις κατά των ελίτ σε βασικό λόγο ύπαρξης και κύριο προεκλογικό του σύνθημα, εγείρεται μείζον ζήτημα, ουσίας και συμβολισμού. Το επιχείρημα ότι ο αριστερός πρέπει να είναι φτωχός είναι έωλο. Αλλά οι διακοπές, όπως και η απόκρυψή τους, ενόχλησαν. Οχι τόσο την αντιπολίτευση. Αυτό είναι δεδομένο και λίγη σημασία έχει. Ενόχλησαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερους αναποφάσιστους. Σωστή και δικαιολογημένη η προσεκτική ανάδειξη της ηθικής πλευράς του ζητήματος, αλλά χωρίς ρητορικές υπερβολές.

Δεν ισχύει το ίδιο για την προσωπική κριτική κατά του πρωθυπουργού με καταγγελίες περί σχέσεων του πατέρα του με τη χούντα. Δεν υφίσταται συλλογική ευθύνη. Εάν ήταν στρατηγική πολιτική και όχι μια ατυχής στιγμή, δείχνει εσφαλμένη ανάγνωση του δημοσκοπικού σκηνικού. Οταν τα ποσοστά συσπείρωσης είναι τόσο ετεροβαρή, οι υψηλοί τόνοι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να συσπειρώσουν τον αντίπαλο. Η διαχείριση της επίθεσης Πολάκη στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο έχει δύο πτυχές. Οντως, υπέπεσε σε ατόπημα στο οποίο ορθώς αντέδρασε η Ν.Δ. Ωστόσο, η πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού, που μετατράπηκε από τον κ. Τσίπρα σε ψήφο εμπιστοσύνης, λειτούργησε συσπειρωτικά για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το εμφανές πλέον κενό ασφάλειας δεν απειλεί τις ελίτ, ανησυχεί όλη την κοινωνία και γι’ αυτό θα έπρεπε να αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα. Πιο σημαντικό και από τις μειώσεις φόρων σε κάποιες από τις οποίες, καθυστερημένα και διστακτικά, προχωρά και η κυβέρνηση. Προφανώς, η χαμηλή φορολογία αποτελεί σημαντική παράμετρο της πολιτικής ενός φιλελεύθερου κόμματος, αλλά η ασφάλεια ακουμπά τη συνείδηση όλων. Το ποσοστό κάποιων ακραίων που έχουν διαφορετική οπτική είναι πολύ μικρό και δεν επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Η μεθοδική ανάδειξη της ασφάλειας στο κορυφαίο ζήτημα, πάντα με προσεκτικές διατυπώσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κάποιους κυνικούς να παραμορφώσουν το μήνυμα, θα συνέβαλε στην αμφίπλευρη ενίσχυση της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή