Βούδας, Κούδας, Ιησούς, Ιούδας μαζί…

Βούδας, Κούδας, Ιησούς, Ιούδας μαζί…

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι σχολιογράφοι και αναλυτές πατούν γερά τα πόδια τους στη γη και δεν καβαλάνε καλάμια γνωρίζουν πολύ καλά ότι η άσκηση δριμείας κριτικής από στήλες εφημερίδων επηρεάζει ελάχιστα ή καθόλου τις πολιτικές ισορροπίες στις μέρες μας. Είναι πολύ μικρή η κυκλοφορία των εφημερίδων στην Ελλάδα και αυτοί που εξακολουθούν να ενημερώνονται ως αναγνώστες διαβάζουν την εφημερίδα που ανταποκρίνεται στις πολιτικές – κομματικές πεποιθήσεις τους.

Οσο για τη σημερινή κυβέρνηση, είναι απολύτως βέβαιο ότι ποσώς ενδιαφέρεται για την κριτική που της ασκείται μέσω του γραπτού λόγου. Ούτως ή άλλως, ο Αλ. Τσίπρας, οι συνεργάτες του και οι «σκληροί» οπαδοί του είχαν ελάχιστη σχέση πάντα –στη συντριπτική πλειονότητά τους– με τον γραπτό λόγο και τη σωστή χρήση της γλώσσας, οπότε ενδιαφέρονται κυρίως για όσα δείχνουν οι τηλεοράσεις, λέγονται στα ραδιόφωνα και ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα. Ακριβώς όπως ο Τραμπ…

Παρ’ όλα αυτά, οι εφημερίδες συνεχίζουν να έχουν τη χρησιμότητά τους. Ισως δεν μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των ψηφοφόρων, πολύ συχνά όμως θέτουν την πολιτική ατζέντα, αναλύουν και στηλιτεύουν, αφενός δημιουργώντας θέματα που μετά παίρνουν τα ηλεκτρονικά μίντια και τα κοινωνικά δίκτυα και αφετέρου οπλίζοντας με ερεθίσματα και επιχειρήματα τους αναγνώστες τους, που με τη σειρά τους τα χρησιμοποιούν στις συζητήσεις τους. Μερικές φορές επίσης ενδεχομένως να επηρεάζουν σκέψεις ή συμπεριφορές πολιτικών. Απόδειξη ότι ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί των εγκάθετων όταν πλησιάζουν οι εκλογές για να «τρολάρουν» δημοσιογράφους και κείμενα στις ιστοσελίδες των «αντίπαλων» εφημερίδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει πολύ καλά αυτό το παιχνίδι και έχει κινητοποιήσει πάλι τους μηχανισμούς του.

Εκείνος, πάντως, που είναι εντελώς «αδιάβροχος» από όλα αυτά είναι ο Αλ. Τσίπρας. Συνεχίζει απτόητος να λέει ό,τι θέλει, να είναι με τον Βούδα, τον Κούδα, τον Ιησού, τον Ιούδα και όποιον άλλον τον βολεύει, να ανεβαίνει σε θαλαμηγούς και να βουρκώνει επικαιροποιώντας τον Βελουχιώτη, να μοιράζει, να υπόσχεται παντού τα πάντα, να πουλάει τσαρλατανισμό ως οικονομολόγος, να επιδεικνύει απαράμιλλο κυνισμό, να «φτύνει» κατά πρόσωπο τους πολιτικούς αντιπάλους του. Ολα αυτά ταυτόχρονα και χωρίς ποτέ να προσπαθήσει να πείσει ότι είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων – το αντίθετο.

Με λίγα λόγια, ο Αλ. Τσίπρας χαράσσει τη γραμμή, από πίσω ακολουθεί με βήμα χήνας όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι εντελώς υποκριτική η αναφορά των Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη στον Σεφέρη προκειμένου να επισημάνουν στην τελευταία «Καθημερινή της Κυριακής» την έλλειψη διαλόγου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οταν ο αρχηγός τους έχει διακόψει ενσυνειδήτως κάθε δίαυλο στοιχειώδους επικοινωνίας με την αντιπολίτευση και όταν οι ίδιοι δεν είναι απολύτως τίποτα –όπως και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ– μπροστά σ’ εκείνον ή δίχως εκείνον. Γιατί ο Αλ. Τσίπρας είναι με τον Βούδα, τον Κούδα, τον Ιησού και τον Ιούδα μαζί και δεν ενδιαφέρεται για όσα γράφονται στις εφημερίδες, ούτε οι απολύτως στοιχισμένοι υπουργοί του στα άρθρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή