Brexit: Ρήτρα για δεύτερο δημοψήφισμα στη νέα Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι

Brexit: Ρήτρα για δεύτερο δημοψήφισμα στη νέα Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε σήμερα λεπτομερώς μια σειρά συμβιβασμών που ενσωματώθηκαν στη νέα συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό να κερδίσει την στήριξη του κόμματος των Εργατικών επί του νέου σχεδίου της για το Brexit.

Οπως σημειώνουν τα βρετανικά μέσα, η Μέι προσφέρει την επιλογή δεύτερου δημοψηφίσματος αν το κοινοβούλιο «περάσει» τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης, το κείμενο της οποίας θα δημοσιευθεί εντός των «επόμενων ημερών». 

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι η τελευταία λέξη της σχέσης μας την Ε.Ε.», επεσήμανε η Μέι, ενώ σημείωσε ότι νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην ιδέα μιας προσωρινής τελωνειακής σχέσης μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές και επί των μέτρων για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

H Συμφωνία αποχώρησης θα τεθεί σε ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου με τους SNP και μερικούς Τόρις, ωστόσο, να έχουν ήδη δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν. 

Στην ομιλία της υπό τον τίτλο «Μια νέα συμφωνία Brexit – αναζητώντας κοινό έδαφος στο Κοινοβούλιο», η Μέι τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία» για να επιτευχθεί το Brexit. «Η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ εκτός αν η Συμφωνία Αποχώρησης κερδίσει την στήριξη όλων των πολιτικών κομμώτων του κοινοβουλίου». 

«Προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές για την προστασία της οικονομικής και συνταγματικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά από τρεις προσπάθειες για την επίτευξη κοινοβουλευτικής συμφωνίας, δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός αν έχουμε μια συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη στήριξη των κομμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεύτερο δημοψήφισμα 

Σύμφωνα με την Μέι, τα μέλη του κοινοβουλίου θα μπορούν επίσης να ψηφίσουν για το αν επιθυμούν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στη Βρετανία δεν είναι πολιτικής φύσης.

«Αναγνωρίζω τη γνήσια και ειλικρινή δύναμη των αισθημάτων σε ολόκληρο το Σώμα επί του σημαντικού αυτού ζητήματος (σ.σ. του δημοψηφίσματος)», τόνισε η Μέι και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης στην εισαγωγή ένα προαπαιτούμενο να ψηφίσουν κατά πόσον θα διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

«Αυτό πρέπει να συμβεί πριν την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης», τόνισε η πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους. «Και αν η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίσει για διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, θα απαιτεί από την κυβέρνηση να προβλέψει για ένα τέτοιο δημοψήφισμα – συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας αν θέλει να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης».

«Έτσι, για εκείνους τους βουλευτές που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία – χρειάζεται μια συμφωνία και, ως εκ τούτου, ένα νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης για να συμβεί αυτό. Οπότε αφήστε (το νομοσχέδιο) να έχει τη δεύτερη ανάγνωσή του και, έπειτα τοποθετηθείτε στο Κοινοβούλιο», πρόσθεσε. 

«Ζητώ από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός. 

Υπενθυμίζεται ότι το βρετανικό κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης, ενώ οι συνομιλίες με τους Εργατικούς, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος και να επιτευχθεί συμφωνία συμβιβασμού, έληξαν ανεπιτυχώς την περασμένη εβδομάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή