Στη Βουλγαρία για τα εγκαίνια του αγωγού IGB ο Αλ. Τσίπρας

Στη Βουλγαρία για τα εγκαίνια του αγωγού IGB ο Αλ. Τσίπρας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας μεταβαίνει, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εγκαινιάσει από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB. H έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα προωθεί όλα τα έργα υποδομής, τα οποία θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ΤAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή είναι έργα που, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, όπως και τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί ένα εμβληματικό έργο και μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων, ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, ενώ έχει προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, εφόσον στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωγραφικό σταυροδρόμι σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη και η προώθηση του κάθετου διαδρόμου αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θέτει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συνανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του IGB στις 11:45 πμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή