Σήμα κινδύνου για την Ε.Ε. από Μακρόν

Σήμα κινδύνου για την Ε.Ε. από Μακρόν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου είναι αυτές που αρχίζουν αύριο και ολοκληρώνονται την Κυριακή, καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σήμερα έναν «υπαρξιακό κίνδυνο». Αυτό εκτιμά ο Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «συνεργασία μεταξύ των εθνικιστών και ξένων συμφερόντων, στόχος των οποίων είναι η διάλυση της Ευρώπης». Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σε αρκετές γαλλικές περιφερειακές εφημερίδες. Στο στόχαστρο της κριτικής του βρέθηκαν πρωτίστως οι Ρώσοι, για τους οποίους είπε ότι «δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν τόσο παρεμβατικοί», αλλά και ο Στιβ Μπάνον, πρώην πολιτικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, κατά τη γνώμη του, εξακολουθεί να «πρόσκειται στην αμερικανική κυβέρνηση». Ο Στιβ Μπάνον έχει εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα στο Παρίσι, πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, και εκφράζεται επαινετικά για την επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, παρότι αυτή κρατάει αποστάσεις από τον ίδιο και γενικότερα από τις ΗΠΑ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε τη σημασία των γαλλογερμανικών σχέσεων για το μέλλον της Ε.Ε. και αποδραματοποίησε τις διαφορές του με την Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι οι υπαρκτές διαφωνίες στους κόλπους του γαλλογερμανικού ζεύγους οδηγούσαν, ιστορικά, σε νέες προόδους της Ενωσης.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου που επικαλείται δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες σημειώνει ότι δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής εκτεταμένη προσπάθεια παρέμβασης στις ευρωκλογές από τρίτους μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο. Μετά την εμπειρία των αμερικανικών εκλογών του 2016, η Ε.Ε. έλαβε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση ανάλογων προσπαθειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή