Στην Αθήνα ο κ.κ. Βαρθολομαίος

Στην Αθήνα ο κ.κ. Βαρθολομαίος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εκκλησία της Ελλάδος υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Η επίσκεψη σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας ανάμεσα στον κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, καθώς οι σχέσεις τους το προηγούμενο διάστημα είχαν ψυχρανθεί. Εντυπωσιακή αναμένεται και η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Δήλεσι Βοιωτίας για τα εγκαίνια –παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου– του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης.

Ειδικότερα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα φθάσει στην Αθήνα σήμερα το μεσημέρι και θα διαμείνει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Οπως παρουσίασε η «Κ» (φύλλο της περασμένης Κυριακής 19/5), ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών το απόγευμα και θα συζητήσουν το ουκρανικό ζήτημα, δηλαδή εάν η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναγνωρίσει τη νέα Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως αποφάσισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Της συνάντησης των δύο ιεραρχών θα έχει προηγηθεί η έναρξη της 162ης Συνοδικής Περιόδου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συνοδικές επιτροπές που έχει συγκροτήσει η Εκκλησία θα γνωμοδοτήσουν θετικά. Η θετική εισήγηση των δύο επιτροπών στέλνει πολλαπλά μηνύματα και στις υπόλοιπες Εκκλησίες, που διατηρούν επιφυλάξεις επί του αιτήματος.

Αύριο το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θα εγκαινιάσει το Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Αγιος Πορφύριος» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το Κέντρο, στο Δήλεσι της Βοιωτίας, έχει κατασκευασθεί σε εκκλησιαστική έκταση 27 στρεμμάτων και είναι δυναμικότητας 64 κλινών. Στόχο του αποτελεί η παροχή βασικών προνοιακών υπηρεσιών, όπως φιλοξενίας, εστίασης, δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και προληπτικής ιατρικής ταυτόχρονα σε ηλικιωμένους και σε έχοντες ανάγκη, οι οποίοι θα διαβιούν εντός του Κέντρου, αλλά και εκτός.

Το έργο περιλαμβάνει τον απαραίτητο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Επίσης, το Κέντρο διαθέτει νεόδμητο ναό, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτό θέατρο και χώρους περιπάτου. Στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκεται φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενεργειακή υποστήριξη του Κέντρου.

Στο Δήλεσι, χιλιάδες κόσμου αναμένεται να υποδεχθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόνο από την Αθήνα θα ναυλωθούν περί τα 25 λεωφορεία, ενώ έχουν δοθεί και περίπου 1.500 προσκλήσεις. Βεβαίως, έχουν προσκληθεί όλοι οι μητροπολίτες της Ελλάδας.

Την Παρασκευή ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα παρακαθίσει σε γεύμα από την Ιεραρχία και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αναχωρήσει για το Φανάρι.

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να διορισθεί ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου συστεγάζεται η ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή, ο επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, πνευματικός της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και υπεύθυνος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κοινότητος Πύλης Αδριανουπόλεως. Με την ίδια απόφαση ο επίσκοπος Ερυθρών θα ασκεί και τα καθήκοντα του τοποτηρητού της Μητροπόλεως Προύσης. Και τις δύο θέσεις κατείχε μέχρι πρότινος ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή