Καθησυχαστική η Fed για το εταιρικό χρέος

Καθησυχαστική η Fed για το εταιρικό χρέος

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλότατο χρέος των αμερικανικών επιχειρήσεων, περίπου στο 35% των περιουσιακών τους στοιχείων, δεν απειλεί την αγορά στεγαστικών δανείων και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα επισφαλή δάνεια, που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2007-2009, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Κατά τον κ. Πάουελ, δεδομένου ότι η αύξηση του χρέους των επιχειρήσεων είναι ανάλογη της οικονομικής ανάπτυξης στην ΗΠΑ και λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους παραμένει χαμηλό, δεν θα έπρεπε να συγκρίνεται η τρέχουσα κατάσταση με την περίοδο που προηγήθηκε της κρίσης. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση και μπορεί να απορροφήσει τις απώλειες, προσέθεσε ο κ. Πάουελ.

Ο πρόεδρος της Fed επισήμανε, ωστόσο, στο πλαίσιο συνεδρίου της Fed στην Ατλάντα, ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες οι πηγές χρηματοδότησης των εταιρειών, ούτε ο τελικός κάτοχος των επιχειρηματικών ομολόγων, ενώ προειδοποίησε πως υπάρχουν απειλές, που θα ενταθούν σε περίπτωση ύφεσης.

«Το χρέος των επιχειρήσεων έχει προφανώς φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε εταιρείες και επενδυτές να σταματήσουν για λίγο και να αναλογιστούν (την κατάσταση)», δήλωσε ο κ. Πάουελ.

Παρότι το χρέος των αμερικανικών επιχειρήσεων δεν αυξάνεται πλέον με τόσο ταχύ ρυθμό, «μία ακόμη κατακόρυφη αύξηση… θα μπορούσε να αυξήσει αισθητά και τα τρωτά σημεία», τόνισε ο κ. Πάουελ. Η Fed ανησυχώντας και για την αύξηση του χρέους των επιχειρήσεων ενδέχεται να διστάσει να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, αφού αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή