Brexit: Συμφωνία αποχώρησης με αλλαγές, αλλά χωρίς συναίνεση

Brexit: Συμφωνία αποχώρησης με αλλαγές, αλλά χωρίς συναίνεση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. παρουσίασε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει τη συναίνεση του Εργατικού Κόμματος. Η τελευταία ζαριά της Μέι, η τροποποιημένη συμφωνία, θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 3 Ιουνίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που έχει υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, προειδοποίησε χθες τους οπαδούς της εξόδου από την Ε.Ε. ότι, αν δεν ψηφίσουν τη συμφωνία, κινδυνεύουν να χάσουν το Brexit μέσα από τα χέρια τους.

Το μήνυμά της προς τους οπαδούς της σκληρής εξόδου ήταν ότι η Βουλή, με την παρούσα σύνθεσή της, θα εμποδίσει οπωσδήποτε την έξοδο χωρίς συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία, η Βουλή θα προκαλέσει είτε βουλευτικές εκλογές είτε δεύτερο δημοψήφισμα πριν από την ημερομηνία άτακτης εξόδου (31 Οκτωβρίου). Στο δίλημμα αυτό με νέα ηγεσία στο Συντηρητικό Κόμμα θα βρεθεί, όπως φαίνεται, η χώρα.

Η Μέι ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει στην εισαγωγή της συμφωνίας αποχώρησης την επιλογή δεύτερου δημοψηφίσματος, ώστε η Βουλή να έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα για την επικύρωση ή την απόρριψη της συμφωνίας. «Για να μπορούμε όμως να την επικυρώσουμε ή να την απορρίψουμε με δημοψήφισμα, πρέπει πρώτα να περάσει από τη Βουλή», είπε η Τερέζα Μέι, η οποία δεσμεύθηκε επίσης ότι το μισητό σε πολλούς βουλευτές προσωρινό καθεστώς τελωνειακής ευθυγράμμισης (backstop) θα αντικατασταθεί από άλλο πριν από τον Δεκέμβριο του 2020, άρα δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ.

«Πρόκειται για αναμάσημα αυτών που ήδη γνωρίζουμε», σχολίασε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή