Διεθνής εμπορική έκθεση στη Βόρεια Κορέα με συμμετοχή 450 επιχειρήσεων

Διεθνής εμπορική έκθεση στη Βόρεια Κορέα με συμμετοχή 450 επιχειρήσεων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μεγάλη διεθνής εμπορική έκθεση πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Κορέα, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βρει τρόπους να αναπτύξει την οικονομία της με εξωστρέφεια, αν και αυτό καθίσταται δυσχερές προς το παρόν λόγω αμερικανικών κυρώσεων. Παρά ταύτα, 450 επιχειρήσεις από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Πακιστάν, την Πολωνία, τη Ρωσία και άλλες χώρες συμμετέχουν στη διοργάνωση, με στόχο να προετοιμαστούν για την εποχή που θα μπορούν ανεμπόδιστα να συναλλάσσονται με την Πιονγιάνγκ. Τουλάχιστον 216 επί των 450 επιχειρήσεων προέρχονται από την Κίνα, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η 22η Ανοιξιάτικη Διεθνής Εμπορική Εκθεση θεωρείται μάλλον η μεγαλύτερη των τελευταίων 12 ετών. «Οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχει αυθεντικό ενδιαφέρον της Κίνας να προωθήσει τις διασυνδέσεις της με τη Βόρεια Κορέα, αναζητώντας οικονομικές ευκαιρίες, παρά το ότι με το καθεστώς των κυρώσεων λίγα μπορούν να γίνουν», επισημαίνει o Ολιβερ Χόθαμ, αρχισυντάκτης της ΝK News, μιας ιστοσελίδας που παρακολουθεί βορειοκορεατικά θέματα. Ποιο είναι το καθεστώς αυτό; Οι κυρώσεις επί της Βόρειας Κορέας λόγω των πυρηνικών όπλων της και του πυραυλικού προγράμματός της μεταφράζονται στο εξής: απαγόρευση όλων των κοινοπραξιών με τη Βόρεια Κορέα και των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ορισμένες ξένες εταιρείες είχαν παλαιότερα επισημάνει ότι απλά προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, μετά την άρση των κυρώσεων. Οι δε Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι εγκαινίασαν την έκθεση δηλώνοντας πως αυτή δίνει τη δυνατότητα να επιταχυνθούν το εμπόριο, η οικονομική συνεργασία καθώς και οι τεχνολογικές και επιστημονικές ανταλλαγές.

Ποικιλία

Ευρεία ποικιλία προϊόντων παρουσιάζονται στην προαναφερθείσα έκθεση, μεταξύ των οποίων μέταλλα, ηλεκτρονικά είδη, εργαλειομηχανικός εξοπλισμός, οικοδομικά υλικά, είδη που αφορούν τους κλάδους μεταφορών και δημόσιας υγείας, ελαφρά βιομηχανικά είδη, τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά. «Παρουσιάζονται εδώ είδη αντιπροσωπευτικά από διάφορους κλάδους που παράγονται στη Β. Κορέα, ενώ άλλα εισάγονται», ανέφερε ο Βρετανός πρέσβης στη Β. Κορέα, Κόλιν Κρουκς. Ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει αποδυθεί σε μια διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις και να κινητοποιήσει και πάλι την οικονομία. Ο ιδιωτικός τομέας ενισχύεται και ο καταναλωτισμός επίσης, αν και υπόκειται σε ασφυκτικό κρατικό έλεγχο. Τέλος, αναφέρεται ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο έφθασε σε αδιέξοδο, ενώ η Ουάσιγκτον προσήψε στον Κιμ ότι δεν έκανε επαρκείς παραχωρήσεις ως προς το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή