H απότομη μεταβολή βάρους αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

H απότομη μεταβολή βάρους αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πίστευε κανείς ότι η απώλεια βάρους, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει μόνον οφέλη για την υγεία, εφόσον βέβαια δεν ευθύνεται γι’ αυτό κάποια υποκείμενη νόσος, όπως συχνά συμβαίνει στις περιπτώσεις καρκινογένεσης. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι για την απώλεια ή την αύξηση σωματικού βάρους, όταν αυτή συντελείται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, οι ηλικιωμένοι που βάζουν ή χάνουν αρκετά κιλά σε σχετικά μικρό διάστημα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συνιστά τον συνεχή έλεγχο του σωματικού βάρους κατά την τρίτη ηλικία και, αν είναι δυνατόν, τη σταθεροποίησή του.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η γεροντική άνοια γίνεται ολοένα σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, ιδιαιτέρως όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής διεθνώς. Την ίδια στιγμή, η παχυσαρκία εμφανίζει επίσης συνεχή άνοδο, έχοντας αυξηθεί παγκοσμίως πάνω από 100% κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ενδεχόμενη παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου που ευνοούν την παχυσαρκία (υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και σακχάρου) και στην εμφάνιση της γεροντικής άνοιας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιν-Γουόν Κουόν του Εθνικού Πανεπιστημίου Κιουνγκπούκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, ανέλυσαν στοιχεία για 67.219 άτομα ηλικίας 60 έως 79 ετών, εκ των οποίων 4.887 άνδρες και 6.685 γυναίκες εμφάνισαν άνοια σε βάθος εξαετίας. Διαπιστώθηκε ότι και στα δύο φύλα υπήρχε στενή σχέση ανάμεσα στις μεταβολές του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στην άνοια. Μια αλλαγή του βάρους (είτε μείωση είτε αύξηση) της τάξης του 10% σε διάστημα έως δύο ετών σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν σχετικά σταθερό βάρος.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η προϋπάρχουσα υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης, ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου και για την εκδήλωση άνοιας.

Επιπροσθέτως, ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και η ανεπαρκής σωματική άσκηση κατά την τρίτη ηλικία, επίσης σχετίζονταν με την εμφάνιση άνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή