Επενδυτές πιέζουν τον πρόεδρο της Deutsche Bank να αποχωρήσει

Επενδυτές πιέζουν τον πρόεδρο της Deutsche Bank να αποχωρήσει

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τρεις μεγαλοεπενδυτές της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank επιθυμούν να αποχωρήσει εσπευσμένα των καθηκόντων του ο νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Πάουλ Αχλάιτνερ, του οποίου η θητεία τυπικά λήγει το 2022. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», ο βασικός λόγος είναι η δυσαρέσκεια εξαιτίας της μη επιτυχημένης ανασυγκρότησης της τράπεζας. Ούτως ή άλλως, ο κ. Αχλάιτνερ θα κληθεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τους μετόχους της DB αύριο Πέμπτη στην ετήσια γενική συνέλευση. Πάντως, οι καλά πληροφορημένες πηγές δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των επενδυτών, οι οποίοι δεν έχουν την ισχύ να πιέσουν μόνοι τους για διοικητικές αλλαγές. Εντούτοις η στάση τους είναι δηλωτική των πιέσεων, που δέχεται αυτή τη στιγμή το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το μεγαλύτερο της χώρας, ύστερα από διαδοχικές αποτυχημένες προσπάθειες να εξυγιανθεί.

Τα τελευταία χρόνια, η Deutsche Bank βρέθηκε ένοχη για χειραγώγηση του επιτοκίου Libor, για ξέπλυμα χρήματος κ.λπ. και πλήρωσε υψηλά πρόστιμα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης την υποβάθμισαν, ενώ έκανε και αρκετές αλλαγές στη διοίκησή της. Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά που παρουσίαζε κέρδη από το 2014.

Ο Πάουλ Αχλάιτνερ ήταν εκείνος που τοποθετούσε διευθύνοντες συμβούλους και επόπτευε την Deutsche Bank τα τελευταία χρόνια και τα πεπραγμένα του εξετάζονται ενδελεχώς. Χθες και προχθές η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank υποχώρησε δραστικά, αγγίζοντας επίπεδα-ναδίρ των 6,60 ευρώ (Τρίτη) και των 6,70 ευρώ (Δευτέρα). Συνολικά, από την περυσινή γενική συνέλευση των μετόχων έχει απολέσει η μετοχή το 36% της αξίας της, ενώ προσφάτως ναυάγησαν οι συνομιλίες, που διεξήγαγε με την επίσης γερμανική Commerzbank για συνένωση των δυνάμεών τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή