«Δεύτερο σπίτι» για τον Ρουβίκωνα η Βουλή

«Δεύτερο σπίτι» για τον Ρουβίκωνα η Βουλή

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εκθέτει την ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», καθώς, μερικά μόλις εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση με μπογιές στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, μέλη του κατάφεραν να «τραυματίσουν» έναν ακόμα –θεωρητικά– καλά φυλασσόμενο στόχο: το κτίριο του Κοινοβουλίου. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι χθες, 15 μέλη της αναρχικής ομάδας που παρίσταναν τους τουρίστες και παρακολουθούσαν την αλλαγή των ευζώνων αιφνιδίασαν τη φρουρά της Βουλής και ανέβηκαν τρέχοντας τα σκαλιά πίσω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Φθάνοντας στο περιστύλιο, πέταξαν μπουκάλια με κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου, ενώ –όπως ακριβώς και στην επίθεση στο σπίτι του πρέσβη των ΗΠΑ– έκαναν χρήση δύο καπνογόνων, προκειμένου να δυσκολέψουν πιθανή προσπάθεια των αστυνομικών να τους καταδιώξουν. Κατά τη διαφυγή τους, κάποιοι αναρχικοί κινήθηκαν μέσω του περιστυλίου προς την οδό Οθωνος, ενώ άλλοι κατέβηκαν τα σκαλιά πίσω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και κινήθηκαν προς τη λεωφόρο Αμαλίας. Ο ένας από τους συμμετέχοντες στην καταδρομική επίθεση, 36 ετών, καταδιώχθηκε και τελικά συνελήφθη από αστυνομικούς της φρουράς. Πρόκειται για ιδρυτικό μέλος του «Ρουβίκωνα» που έχει συλληφθεί σε άλλες τουλάχιστον δύο ενέργειες της αναρχικής ομάδας, ενώ έχει συμμετάσχει στις δύο παλαιότερες παρεμβάσεις της συλλογικότητας εξωτερικά του κτιρίου της Βουλής. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Η νέα καταδρομική επίθεση του «Ρουβίκωνα» προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Και αυτό γιατί, ενώ η Βουλή είχε εκτιμηθεί ως ένας από τους βασικότερους στόχους επίθεσης από αναρχικούς στο πλαίσιο των δράσεων «αλληλεγγύης» στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση. Το αρχηγείο του σώματος, για να αυτοεξαιρεθεί από τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση και μάλιστα, θέλοντας να επικοινωνήσει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το περιστατικό, ανέθεσε την ΕΔΕ σε έναν από τους τέσσερις αντιστρατήγους. Την ίδια στιγμή, έντονη δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ειδικότερα για τα χθεσινά γεγονότα στο Σύνταγμα επικρατούσε και στην ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη έλεγε χθες σε συνομιλητές της ότι, ενώ είχε υποδειχθεί ο κίνδυνος καταδρομικής επίθεσης στο κτίριο του Κοινοβουλίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για να την αποτρέψουν.

«Μετά τα σημερινά (σ.σ. χθεσινή επίθεση) η μισή αστυνομία θα έπρεπε να απολυθεί για ανικανότητα», φέρεται να είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου χθες σε συνομιλητές της. Πράγματι, ήδη από τις πρώτες ημέρες των καταδρομικών επιθέσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Κουφοντίνα είχαν –κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών– επισημανθεί μια σειρά από πιθανοί στόχοι καταδρομικών επιθέσεων και είχαν δοθεί εντολές για ενίσχυση των μέτρων φύλαξης. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν κυβερνητικά κτίρια, όπως η Βουλή, ξένες διπλωματικές αποστολές, όπως το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, κ.ά. Σε συσκέψεις στο αρχηγείο και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αποφασίστηκε η ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, και σε αυτό το πλαίσιο η φύλαξη της Βουλής ενισχύθηκε με τέσσερις αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης. Τη στιγμή της επίθεσης χθες, οι τέσσερις ένστολοι αστυνομικοί της ΥΜΕΤ βρίσκονταν στην ανωφέρεια Γεωργίου, κοντά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και, μολονότι κινήθηκαν προς το μέρος των αναρχικών, δεν μπόρεσαν να τους ακινητοποιήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή