Κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ε.Ε.

Κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ε.Ε.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετοί πολίτες στην Ευρώπη φαίνεται να μην κατανοούν πια τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε εξαρχής η Ευρωπαϊκή Ενωση, ή γιατί είναι αναγκαίο να προχωρήσει περισσότερο η σύγκλιση των κρατών-μελών. Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι δρομολογημένες για τις 23 με 26 Μαΐου, θεωρούνται από πολλούς μια ευκαιρία για να τοποθετηθούν επί του θέματος. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μετατρέποντας αυτές τις ευρωεκλογές σε μια ψηφοφορία για την πορεία της Ε.Ε. αντί για μια δοκιμασία της δημοτικότητας των εθνικών κυβερνήσεων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Η φετινή εκλογική αναμέτρηση έχει ήδη πυροδοτήσει μια διαμάχη για την Ε.Ε. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα καλούνται να τεκμηριώσουν τους λόγους που πιστεύουν πως είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη σύγκλιση των κρατών-μελών. Και εκείνοι που τάσσονται υπέρ περισσότερης ανεξαρτησίας θα πρέπει να παρουσιάσουν με λεπτομέρεια το όραμά τους και τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύουν να το επιτύχουν. Επιπλέον, ουδέποτε έχει υπάρξει τόσο μεγάλη αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα.

Πολιτικά κόμματα σε διαφορετικές χώρες τοποθετούνται σε σχέση με τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εχουν δημιουργηθεί νέες συμμαχίες στις Βρυξέλλες που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα σύνθεση των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ακόμη και οι εθνικές εκλογές σε μικρά κράτη-μέλη, όπως είναι η Σλοβακία και η Φινλανδία, ή τοπικές εκλογές σε ορισμένες περιφέρειες της Νότιας Ιταλίας, συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε όλη την Ευρώπη απ’ ό,τι συνήθως.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανοίξουν τον δρόμο προκειμένου να οριστεί ο νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλά έτσι συνέβαινε πάντα. Αυτή τη φορά, οι αποφάσεις θα επηρεάσουν την επιλογή του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η οκταετής θητεία του εξαντλείται λίγους μήνες μετά τις εκλογές.

Αλλά η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Και η δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών της Ευρωζώνης παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Ούτε η ενίσχυση των κομμάτων που επιθυμούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία εντός Ε.Ε. θα προκαλέσει διακυμάνσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι περισσότερο διαιρεμένο από το παρελθόν. Τα πράγματα θα αλλάξουν μόνον εάν οι ευρωσκεπτικιστές κερδίσουν αρκετές θέσεις ώστε να μπλοκάρουν τη λήψη αποφάσεων. Αλλά κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Αντί αυτού, οι επενδυτές ανησυχούν μήπως αυτές οι ευρωεκλογές διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των κρατών-μελών, ιδιαίτερα εκεί όπου οι κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι εύθραυστοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιταλίας, όπου οξύνονται οι εντάσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού. Είναι πολλοί αυτοί που αναμένουν πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνηση, ή ακόμη και θα τη διχάσουν. Η κυβέρνηση μάλλον θα αναγκαστεί να περάσει έναν δύσκολο προϋπολογισμό για το 2020, με πιθανή την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας για να αντλήσει φορολογικά έσοδα πάνω από 23 δισ. ευρώ. Καθώς οι αγορές αρχίζουν να στρέφουν την προσοχή τους σε αυτά τα θέματα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινούνται ανοδικά και διευρύνουν τη διαφορά τους από τα αντίστοιχα γερμανικά.

Λιγότερο προβλέψιμη είναι η επίδραση των ευρωεκλογών στις πολιτικές εξελίξεις της Βρετανίας, όπου τα κόμματα είναι διχασμένα λόγω του Brexit. Οι επενδυτές αναμένουν, πάντως, πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. με ομαλό τρόπο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή ακόμη αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή