Μαγιάτικες τσάρκες στην Αθήνα

Μαγιάτικες τσάρκες στην Αθήνα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πεζοδρομήσεις συνεχίζουν στο ιστορικό τρίγωνο. Σκόνη παντού από το σβουράκι των μαρμαράδων που τρίβουν τα πλατύσκαλα και τις προσόψεις των μαγαζιών τα οποία ανακαινίζονται, αστράφτει ο τόπος από την ηλεκτροκόλληση.

Το Ηeterocliton αναπαράχθηκε. Στον Νέο Κόσμο ετοιμάζεται ένα πολλά υποσχόμενο ψαροκαφενείο. Στον Κεραμεικό αναμένεται από τον Σεπτέμβριο το καινούργιο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά. Μεγάλο μαγαζί, κτίριο του Αριστομένη Προβελέγγιου. Έχει μια μπάρα πολλών μέτρων, πιθανότατα θα μαγειρεύουν σε ανοιχτή φωτιά και θα σερβίρουν απλό φαγητό – πίτσες και καλά κρέατα, αλλά μπορεί και κατσαρολάτα. Βρίσκεται δίπλα στο κλειστό πλέον Funky Gourmet, που το καλοκαίρι κάνει pop up στην Costa Navarino και το 2020 θα ανοίξει μέσα στο νέο Hilton.

Μαγιάτικες τσάρκες στην Αθήνα-1

Ανάμεσα σε Αιόλου και Πραξιτέλους άνοιξε, πριν από τρεις μήνες, το hip και στιλάτο καφέ Anäna, που μοιάζει βερολινέζικο. Αγοράζουν πράσινους κόκκους καφέ, που έχουν σκοράρει ψηλά στην κλίμακα αξιολόγησης speciality, και τους καβουρδίζουν οι ίδιοι. Στα ροφήματα χρησιμοποιούν βιολογικό γάλα, σερβίρουν μόνο vegan γλυκάκια και αρτοποιήματα (σε λίγο και αλμυρά). Διαθέσιμες λίγες θέσεις εντός σε ωραία ξύλινα σκαμπό, μπροστά στις μεγάλες τζαμαρίες, και μερικά τραπεζάκια μέσα σε αίθριο. Καφές στο χέρι σε ποτηράκι από baboo. Αν φέρετε το δικό σας ποτήρι, έχετε έκπτωση.

Στην ίδια γειτονιά, στο τρίστρατο Αιόλου, Νικίου και Βύσσης λειτουργεί το νέο ξενοδοχείο Blend, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται το all day cafe restaurant Folk. Οι διαχειριστές του Folk δεν είναι άλλοι από το δίδυμο του κηφισιώτικου Different Beast, Εβίτα Κουτσοπούλου και Alex Canvin. Σερβίρουν καφέ taf και διαθέτουν φυτικά γάλατα για τους vegan καφεπότες. Δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμη το μενού που μαγειρεύει ο Λουκάς Τσάβος, αρκετά πιάτα όμως μας τράβηξαν το ενδιαφέρον, ώστε να το κάνουμε σύντομα, όπως τα χειροποίητα φαρφάλε με λεμόνι και ραγού από μπιζέλια ή το μοβ μπρόκολο με πρασινάδες, χουρμάδες, κουκουνάρια και μείγμα μπαχαρικών ras el hanout. Πολυεθνικό, με ωραία ιδέα.

Μαγιάτικες τσάρκες στην Αθήνα-2

Παρυφές Συντάγματος, στο μικροσκοπικό εργαστήριο Harry’s Kitchen, της Γιούλης και του Χάρη Σατιρίδη φτιάχνουν κάθε μέρα πίτα με καγιανά, με μελιτζάνα, κρεμμυδόπιτα, τυρόπιτα ανοιξιάτικη με φέτα και δυόσμο, πίτα με φιλέτο μπακαλιάρου, αλλά και κρεατόπιτα ή λουκανικόπιτα με χειροποίητο λουκάνικο από χασάπη. Η ζύμη είναι κάτι μεταξύ κουρού και χωριάτικου φύλλου – χοντρό, λιγότερο μπισκοτένιο, περισσότερο ελαστικό. Ξεπουλάει πριν από τις 17.00. Από 1,50-2,90 € το τεμάχιο.

Μαγιάτικες τσάρκες στην Αθήνα-3

Ο Στέργιος Τεκερίδης έχει ταλέντο στο να φτιάχνει μαγαζιά με ασυνήθιστα ονόματα («Η Αλίκη έχει λάθος αγόρι», «Όταν η Μυρσίνη ερωτεύτηκε τον φούρνο»), και έτσι προέκυψε το ιδιότυπο wine bar Τανίνη αγάπη μου στην Ιπποκράτους. Εδώ σερβίρει ελληνικούς ΠΟΠ, ΠΓΕ και τοπικούς οίνους, ήπιας οινοποίησης – 120 επιλογές, που διατηρεί σε δωμάτιο-συντηρητή. Νόστιμα συνοδευτικά η μεστή μεσσηνιακή γραβιέρα, το αψύ λαδοτύρι του λεσβιακού συνεταιρισμού, το βολάκι του Ασούτη, αλλά και το πρόβειο προσούτο του Μουλκιώτη. Από 5,20 € το ποτήρι.

Μαγιάτικες τσάρκες στην Αθήνα-4

Το The mule and the pig, στα Εξάρχεια, με όνομα εμπνευσμένο από την ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Paterson», προσφέρεται για ποτό αλλά και φαγητό τα Σαββατοκύριακα, που ο Παντελής Σαρακήνης (τον ξέρουμε από το παλιό Μακάλο) και η καλή ερασιτέχνισσα μαγείρισσα Χαρά ετοιμάζουν μεσογειακό και ελληνικό φαγητό. Από το μπαρ βγαίνουν κλασικά ποτά και κοκτέιλ, λίγες επιλογές κρασιού. Ανοιχτά καθημερινά από νωρίς, λίγα τραπεζάκια έξω.

Πίσω από το Hilton, στην πλατεία Βραζιλίας, το Lot 51 έπιασε αμέσως: καφεδοστέκι μοντέρνο για όλη μέρα, μπαρ με ένταση στη μουσική το βράδυ. Σερβίρουν καφέ από το τοπικό roastery Area 51, όπως και μερικά νόστιμα πιάτα. Λίγη υπομονή στις ώρες αιχμής (brunch Σαββατοκύριακου) και θα σερβιριστείτε.

Μαγιάτικες τσάρκες στην Αθήνα-5

Σε ένα άγνωστο πλατεάκι κάτω από τη Γενναίου Κολοκοτρώνη στα Πετράλωνα έχει φτιαχτεί το Park Bench. Οι μάγειρες Δημήτρης Σούτσος και Στέλιος Φαρφαράς μαγειρεύουν διεθνή κουζίνα με αρκετά ελληνικά προϊόντα και μοντέρνα στησίματα. Gastropub το λένε και είναι, με ένα μικρό μενού με δεκατέσσερα πιάτα όλα κι όλα, και κάποιες επιλογές ημέρας: γίγαντες λεμονάτοι, γαρίδες με ταραμά και χαρουπόψωμο ή τραχανοκεφτέδες με ψητό χταπόδι. Κάνουν και εύκολο «σούσι», όπως ρολά με λαβράκι ή california maki, σε ωραία τιμή για την ποιότητά τους. Λίγα, μόνο εμφιαλωμένα κρασιά, από μικρά ελληνικά οινοποιεία. Ανοίγουν από το πρωί, σερβίρουν και brunch. H κουζίνα κλείνει τα μεσάνυχτα. Σέρβις που πετάει, εξυπηρετικοί στο φουλ. Άκαπνο και φιλικό για μαμάδες με καρότσια.

Μαγιάτικες τσάρκες στην Αθήνα-6

Το Παγκράτι γιορτάζει το δικό του παγωτατζίδικο, το Μαραμπού, στην πιάτσα της Αρχελάου. Εδώ ετοιμάζουν νόστιμο ιταλικό τζελάτο με ελληνικό γάλα. Θα βρείτε 8-10 γεύσεις – πάντα ανθόγαλα και δύο σοκολάτες, άλλες με φρούτα εποχής και εξωτικά, αλλά και περίεργες γεύσεις, όπως σανγκουίνι με ιβίσκο, καρύδα με γιασεμί αλλά και μαύρη μπίρα. Τιμή κιλού 20 €, κυπελλάκι με 2 γεύσεις 3 €. 

Anäna Coffee Food, Πραξιτέλους 33, Τ/211-11.51.788.

Folk, Βύσσης 2, Μοναστηράκι, Τ/ 210-32.21.219.

Harry’s Kitchen, Αθανασίου Αξαρλιάν 2, Σύνταγμα, Τ/211-11.52.864.

Τανίνη αγάπη μου, Ιπποκράτους 91, Εξάρχεια, Τ/211-11.50.145.

The Mule and the Pig, Ζωοδόχου Πηγής 38-40, Εξάρχεια, Τ/210-38.09.686.

Lot 51, Παπαδιαμαντοπούλου 24B & Μιχαλακοπούλου, Ιλίσια, Τ/6937-337.066.

Park Bench, Πραμάντων 10, Πετράλωνα, Τ/212-10.65.303.

Μαραμπού, Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή