Το τέλος του 1ου γύρου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή τυπικά εκλέγουμε την εκπροσώπησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πιο κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. Ομως, η σχέση μας με την Ευρώπη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σκεφθείτε πως όταν οι σύμμαχοι πολεμούσαν τον Χίτλερ στις Αρδέννες, εμείς ασχολούμασταν με τον «κόκκινο Δεκέμβρη». Στην πραγματικότητα, την Κυριακή ολοκληρώνεται ο 1ος γύρος της κομματικής αντιπαράθεσης για τη διεκδίκηση της εξουσίας. Ο 2ος γύρος τελειώνει με τις βουλευτικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ξεκίνησε τον αγώνα ήδη από το φθινόπωρο, χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας. Η πορεία προς τις εκλογές ακολούθησε τον παραδοσιακό πολιτικό επαρχιωτισμό μας. Αντί να διεκδικήσουν τα κόμματα την ψήφο των πολιτών με βάση τα προγράμματά τους, είδαμε και πάλι κυβερνητικούς μποναμάδες, τούτη τη φορά στο αστρονομικό ποσό του ενός δισ. Παρακολουθήσαμε αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα. Απολαύσαμε παρέλαση άσχετων ή και φαιδρών στα ψηφοδέλτια, με μόνο πλεονέκτημά τους ότι είναι «αναγνωρίσιμοι» ή γόνοι αναγνωρίσιμων από ποδόσφαιρο, άσματα, life style κ.λπ. Είδαμε εγκαίνια ανύπαρκτων μετρό και τρένων, συγκεντρώσεις οπαδών με πούλμαν, ακόμα και βανδαλισμούς εκλογικών κέντρων. Αγανακτήσαμε με τον πόλεμο λάσπης, ακόμα και σε ΑμεΑ. Θαυμάσαμε το θράσος των συντεχνιών (λέγε με Λυμπερόπουλο) και της επικράτησης του πελατειακού κράτους. Θυμηθήκαμε τον εθνικισμό μας.

Αυτά τα έχουμε ξαναδεί και θα περίσσευε να ασχοληθώ με το θέμα, αν δεν υπήρχαν και πρωτοφανή φαινόμενα. Για πρώτη φορά είδαμε σε κυβέρνηση τόσον όγκο ψεμάτων, αυταπατών, αμετροέπειας. Μέχρι του σημείου που να εξευτελίσει ακόμα και τον θεσμό των δημοψηφισμάτων. Τόσο αποτυχημένη που να μην τολμάει να καταργήσει το Capital Controls που η ίδια μας επέβαλε πριν από 4 χρόνια, επειδή φοβάται πως η πολιτική της θα διώξει από τη χώρα όσα κεφάλαια δεν μπόρεσαν να φυγαδευτούν. Ζούμε το μεγαλύτερο κύμα φυγής από συστάσεως ελληνικού κράτους και για πρώτη φορά είδαμε περιφερειάρχη με τόσους νεκρούς σε Μάτι και Μάνδρα, και δύο ποινικές διώξεις στην πλάτη να μην έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί, αλλά να διεκδικεί και δεύτερη εκλογική θητεία.

Για τούτους και άλλους λόγους, που αφορούν όλους μας και που δεν μπορούν να αντικρουστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ με κανένα σοβαρό επιχείρημα, η ήττα αυτής της κυβέρνησης πρέπει να έχει στρατηγικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή