Εκεχειρία ενόψει εμπορικής έντασης

Εκεχειρία ενόψει εμπορικής έντασης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα εντείνεται με αιχμή την υψηλή τεχνολογία και οι αμερικανικοί δασμοί επεκτείνονται σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, οι ΗΠΑ προσπαθούν να κλείσουν κάποια από τα μέτωπα που έχουν ανοικτά με τους συμμάχους τους στη Δύση. Οι Ευρωπαίοι κέρδισαν ανάπαυλα έξι μηνών από τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα. Οχι όμως και από τις διπλωματικές πιέσεις. Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βάζει στο στόχαστρο την κινεζική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Huawei, οι Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν αν θα συνταχθούν με τις ΗΠΑ στη νέα φάση του εμπορικού πολέμου που ξεκινάει με την Κίνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν τη Δευτέρα τους δασμούς στο αλουμίνιο και στον χάλυβα που είχαν επιβάλει στο Μεξικό και στον Καναδά, σε μια προσπάθεια να κλείσουν ακόμη ένα μέτωπο. Αυτό εθεωρείτο απαραίτητο για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις δύο χώρες, η οποία θα αντικαταστήσει τη NAFTA. Αν και απαραίτητη, όμως, δεν είναι και ικανή συνθήκη: η νέα συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο και ενόψει προεδρικών εκλογών αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ζητήσουν αλλαγές στη συνθήκη. Ακόμη κι έτσι, εξάλλου, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής των δασμών αν οι συνθήκες στην αγορά πλήξουν την αμερικανική βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση μειώνει την εμπορική ένταση στη Βόρεια Αμερική. Η αιτιολόγηση των δασμών με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα τον Καναδά που είναι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ. Πλέον, η Οττάβα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σε ένα ταξίδι που θα επιχειρήσει να επουλώσει τις σχέσεις.

Αυτές οι εξελίξεις, όμως, δεν προσφέρουν παρά μια μικρή ανάσα ανακούφισης. Επίκεινται δύσκολες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες και η Ε.Ε. θα βρεθεί υπό πίεση. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν προτίθεται να σταματήσει να επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας στις εμπορικές του διαμάχες. Απλώς θα τους εστιάσει στην Κίνα: όπως ανακοίνωσε, στο εξής θα μπορεί να απαγορεύει τη δραστηριότητα ξένων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφαλείας. Παράλληλα, έβαλε στη «μαύρη» λίστα την κινεζική εταιρεία Huawei, την οποία κατηγορεί για κατασκοπεία, απειλώντας την με πλήρη αποκλεισμό από τους Αμερικανούς προμηθευτές λογισμικού και ημιαγωγών, τα οποία χρειάζεται για την παραγωγή των προϊόντων της. Εκτός από την εταιρεία και τους πελάτες της, η απόφαση θέτει ένα δύσκολο δίλημμα για τη στάση των προμηθευτών της στην Ευρώπη και αναμένεται να πλήξει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G παγκοσμίως.

Με την Κίνα να απαντά ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τις εταιρείες της, οι ειδικοί επισημαίνουν την κρίση που διάγει ένας θεσμός που θα μπορούσε να επιλύσει τη διαφορά: το μέλλον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι στον αέρα, καθώς οι ΗΠΑ, που είναι δυσαρεστημένες με τις αποφάσεις του, μπλοκάρουν τον ορισμό νέων μελών στο επταμελές συμβούλιο εφέσεων του διεθνούς οργανισμού. Με τη θητεία δύο μελών να λήγει τον Δεκέμβριο, αν δεν αλλάξει κάτι, το νέο έτος θα βρει την παγκόσμια οικονομία χωρίς λειτουργικά μέσα επίλυσης των εμπορικών διαφορών. Ολα δείχνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα ενταθεί. Και το ερώτημα είναι με τι κόστος. Με όλα της τα προβλήματα, η παγκοσμιοποίηση έχει μειώσει δραστικά τις τιμές για τους καταναλωτές, και δη τους Αμερικανούς. Η αύξηση των δασμών σε όλα τα κινεζικά προϊόντα θα πλήξει και εκείνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή