Πολιτική Προστασία: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συμμετοχή μας στο μεταβατικό RescEU

Πολιτική Προστασία: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συμμετοχή μας στο μεταβατικό RescEU

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωσή της προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στο RescEU του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Η Ελλάδα  υποστήριξε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο. Η χώρας μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναγνώρισε εγκαίρως ότι το ζήτημα των φυσικών καταστροφών έχει καταστεί ευρωπαϊκό αγγίζοντας το σύνολο των κρατών- μελών και υποστήριξε το RescEU όχι μόνο ως ένα επιπλέον εργαλείο για την προστασία ευρωπαίων πολιτών αλλά και ως έμπρακτη ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συνεχίζει:

«Η νέα νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την οποία προβλέπεται η δημιουργία του RescEU, προβλέπει αγορά νέων μέσων από κοινού με την Ευρ. Επιτροπή, όπου 80-90% της δαπάνης αγοράς θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρ. Επιτροπή. Ωστόσο διαπιστώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είναι δυνατό να βρεθούν στο άμεσο μέλλον πρόσθετα μέσα στην αγορά, ειδικά στον τομέα της εναέριας δασοπυρόσβεσης και αποφασίστηκε από την ίδια να υπάρξει μεταβατική περίοδος».

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, «στην μεταβατική αυτή περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025, τα Κράτη – Μέλη μπορούν να προσφέρουν υφιστάμενα εθνικά μέσα στο rescEU, Η λύση αυτή είναι προσωρινή μέχρι την ουσιαστική θέσπιση του rescEU. Τα μέσα θα πρέπει να παραμείνουν στο μεταβατικό rescEU για όλη τη μεταβατική περίοδο».

Όπως εξηγεί, «η πρόσκληση  συμμετοχής των κ-μ στο RescEU πραγματοποιείται σε διαδοχικούς κύκλους, από τους οποίους ο τρέχον έχει προθεσμία την 11η Ιουνίου. Με βάση τα προηγούμενα συνεχίζονται οι συζητήσεις  με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή μας στο μεταβατικό RescEU».  

Επισημαίνεται ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο του RescEU, η χώρας μας μπορεί να ζητήσει  την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή