Aπελπισμένες οι γυναίκες στις ΗΠΑ λόγω αμβλώσεων

Aπελπισμένες οι γυναίκες στις ΗΠΑ λόγω αμβλώσεων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Χιλιάδες Αμερικανίδες, τους τελευταίους έξι μήνες, παρήγγειλαν online χάπια της επόμενης μέρας, τα οποία προκαλούν αποβολή. Ο αριθμός αυτός αντανακλά πόσο δύσκολο έχει καταστεί πλέον στις ΗΠΑ να υποβληθούν σε ασφαλή άμβλωση οι γυναίκες. Τα στοιχεία συγκέντρωσε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», η οποία αποκάλυψε ότι 21.000 γυναίκες ζήτησαν από την οργάνωση Aid Access τα συγκεκριμένα χάπια μεταξύ του περυσινού Οκτωβρίου και του φετινού Μαρτίου. Από αυτές, το ένα τρίτο έως και οι μισές έλαβαν τα χάπια ταχυδρομικά.

Η πλειονότητα εξ αυτών ζει σε πολιτείες με εχθρικές πολιτικές για τις αμβλώσεις. Οσες απευθύνθηκαν στην οργάνωση περιέγραψαν την απόγνωσή τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή τους χωρίς μεγάλο κόστος, ενώ κάποιες παραδέχθηκαν ότι σκέφτηκαν να λάβουν ακραία μέτρα για να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους. «Η πραγματικότητα είναι ήδη απελπιστική», ανέφερε η Ρεβέκα Γκόμπερτς, ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης, που παρέχει online συνταγές για χάπια, τα οποία αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου στις ΗΠΑ. «Αν μια γυναίκα δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κανονική άμβλωση στις ΗΠΑ, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τερματίσει την εγκυμοσύνη της», προσέθεσε.

Εκτός από τις πρόσφατες δραματικές δικαστικές αποφάσεις, όπως στην Αλαμπάμα, που ισοδυναμούν με πλήρη απαγόρευση ή σημαντικό περιορισμό των αμβλώσεων, τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι το κλείσιμο κλινικών, το απαγορευτικό κόστος και η απαίτηση για κατ’ ιδίαν συμβουλευτικές επισκέψεις, που έχουν αποτέλεσμα παρατεταμένη περίοδο αναμονής, έχουν προκαλέσει κατάρρευση των υπηρεσιών περίθαλψης των γυναικών. Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες σε 50 πολιτείες και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις έχουν στόχο την ανατροπή της ιστορικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου Roe v. Wade, που έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες να διακόπτουν την εγκυμοσύνη τους περίπου πριν από την 24η εβδομάδα κύησης. Σύμφωνα με την οργάνωση Aid Access, κάποιες από τις γυναίκες έφθασαν στο σημείο να σκέφτονται να πιουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή να ζητήσουν από κάποιον να τις χτυπήσει δυνατά στο στομάχι για να αποβάλουν, επισημαίνει η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Σε κάποιες πολιτείες έκλεισαν οι περισσότερες κλινικές: π.χ. στο Τέξας υπήρχαν 44 κλινικές το 2013 και τώρα έχουν μείνει μόνον 19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή