«Καμπανάκι» από Alpha για το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου

«Καμπανάκι» από Alpha για το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο διεύρυνσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της που κυκλοφόρησε χθες. Επίσης, στο δελτίο εκφράζεται ανησυχία ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ίσως να μην αποδειχθεί αρκετός για να μειωθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς η ανεργία. Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το 2019 την ήπια αναπτυξιακή δυναμική που κατέγραψε το προηγούμενο έτος, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής. Οπως επισημαίνεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αρνητική επίδραση της εξασθένησης της ευρωπαϊκής οικονομικής μεγέθυνσης εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη για τα βασικά ελληνικά εξαγώγιμα εμπορεύματα, καθώς αυτά χαρακτηρίζονται από χαμηλή εισοδηματική ελαστικότητα.

Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη αρνητική επίδραση στο ύψος των εξαγωγών αναμένεται να αντισταθμισθεί εν μέρει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά και των προεκλογικών μέτρων Τσίπρα (συντάξεις, μείωση των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια).

«Η διαφαινόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στην επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας ωστόσο», σημειώνουν, «δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην και τη διασφάλισή της από ορισμένους κινδύνους, οι οποίοι εντοπίζονται γύρω από τα παρακάτω:

Πρώτον, η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων μηχανολογικού εξοπλισμού αναμένεται να ενισχύσει τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στoν ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και να διευρυνθεί το έλλειμμα του εμπορικoύ ισοζυγίου.

Δεύτερον, η διατήρηση της τρέχουσας ήπιας δυναμικής του ρυθμού μεγέθυνσης ενδέχεται να μην επαρκεί για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει θετικός, αλλά ελαφρώς επιβραδυνόμενος από 1,7% το 2018, στο 1,5% το 2019 και στο 1,3% το 2020».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή