Νέες συμμαχίες στην Ε.Ε. κυοφορούν οι κάλπες

Νέες συμμαχίες στην Ε.Ε. κυοφορούν οι κάλπες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mε τις καμπάνιες των υποψηφίων των ευρωπαϊκών κομμάτων να ολοκληρώνονται, η προσοχή όλων στρέφεται στην Κυριακή των εκλογών και στα εικοσιτετράωρα που θα ακολουθήσουν, τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς είναι τρία.

Πρώτον, ποιο θα είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι (ALDE) και οι Πράσινοι. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό τους μπορεί να μειωθεί συνολικά ακόμη και κατά δέκα μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και από το 70% του Κοινοβουλίου να βρεθούν να κατέχουν μόλις το 60%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο και να γίνει ένα ακόμη παζάρι θέσεων στην Ευρωβουλή.

Δεύτερον, το βράδυ της Δευτέρας οι επικεφαλής των παραπάνω κομμάτων θα συναντηθούν για να δηλώσουν την πρόθεσή τους να μη στηρίξουν κανέναν άλλον για πρόεδρο της Επιτροπής εκτός από τους υποψηφίους που «έτρεξαν» στις εκλογές, τους γνωστούς και ως Spitzenkandidaten. Οι επικεφαλής των κομμάτων θα τονίσουν ότι δεν θα υποστηρίξουν κανέναν από τους υποψηφίους που θα φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ηγέτες. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία, καθώς το Κοινοβούλιο απαιτείται να δώσει το πράσινο φως για τον διορισμό του νέου προέδρου της Επιτροπής.

Τρίτον, το βράδυ της Τρίτης θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για μία έκτακτη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της Ε.Ε., ώστε να συζητήσουν για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις που ανοίγουν τους επόμενους μήνες, όπως του προέδρου του Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται, θα φανεί ωστόσο κατά πόσον οι ηγέτες προτίθενται να διορίσουν κάποιον στη θέση του προέδρου της Επιτροπής εκτός της διαδικασίας Spitzenkandidaten, που ακολουθήθηκε στις προηγούμενες εκλογές και έδωσε την προεδρία στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή