Οι Βρετανοί ψηφίζουν για Ευρωβουλή, η Μέι εξωθείται σε παραίτηση

Οι Βρετανοί ψηφίζουν για Ευρωβουλή, η Μέι εξωθείται σε παραίτηση

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τρία χρόνια ύστερα από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, οι Βρετανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν αντιπροσώπους για ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που κανονικά θα έπρεπε να έχουν εγκαταλείψει. Τα προγνωστικά προβλέπουν ότι το πολιτικό αδιέξοδο στη Βρετανία θα εκτοξεύσει στην πρώτη θέση το νέο κόμμα υπέρ του Brexit υπό τον σκληροπυρηνικό αντιευρωπαϊστή Νάιτζελ Φάρατζ με ποσοστό 37%, ενώ οι διασπασμένοι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι θα καταποντιστούν στην πέμπτη θέση, κάτι πρωτοφανές για κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρισκόταν ένα μόνο βήμα από τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση χθες το βράδυ, καθώς η τέταρτη και τελευταία προσπάθειά της να περάσει ένα νομοσχέδιο για το Brexit από τη Βουλή όδευε προς βέβαιη αποτυχία. Υπουργοί που τάσσονται υπέρ του Brexit πραγματοποίησαν διάβημα στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας από τη Μέι να μη φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, ενώ αρκετοί βουλευτές ζητούσαν να κινηθούν οι διαδικασίες για ψήφο δυσπιστίας, παρότι βάσει του ισχύοντος καταστατικού αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τον Δεκέμβριο.

Καθώς η κούρσα για τη διαδοχή της Μέι έχει ήδη ανοίξει, οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, οπαδό του καθαρού Brexit, να προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των Συντηρητικών. Χθες, ο Τζόνσον επιχείρησε ένα άνοιγμα προς την Aμπερ Ραντ, επικεφαλής της κεντρώας πτέρυγας του κόμματος, δηλώνοντας μέσω Twitter ότι συμμερίζεται τις «αξίες» της. Ωστόσο μια συμμαχία του Τζόνσον με την υπουργό Εργασίας, έστω και με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών στο πρωθυπουργικό αξίωμα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και στα δύο στρατόπεδα των Συντηρητικών, που εμφανίζονται όσο ποτέ διχασμένοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή