Βουλή: Οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό – Η «Κ» αποκαλύπτει την αλληλογραφία που εκθέτει τους υπευθύνους

Βουλή: Οι προειδοποιήσεις έπεσαν στο κενό – Η «Κ» αποκαλύπτει την αλληλογραφία που εκθέτει τους υπευθύνους

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαβαθμισμένα έγγραφα που συνέταξε η Υπηρεσία Ασφαλείας Βουλής των Ελλήνων (ΥΑΒΕ) και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» βάζουν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., φυσική και πολιτική, στο κάδρο των ευθυνών για την επίθεση με μπογιές μελών του «Ρουβίκωνα» στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Στο πρώτο από αυτά, οι επικεφαλής της ΥΑΒΕ επισημαίνουν τον κίνδυνο ακτιβιστικής ενέργειας με στόχο τη Βουλή και ζητούν ενίσχυση της δύναμής τους με ένστολους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΔΑΕΑ). Στο δεύτερο, αντίστοιχα, τα στελέχη της Ασφάλειας της Βουλής ενημερώνουν την κορυφή της ιεραρχίας του σώματος για το πλέγμα μέτρων που έχουν λάβει λόγω της κλιμακούμενης –όπως τη χαρακτηρίζουν– δράσης αναρχικών. Παρά τη σχετική αλληλογραφία, πάντως, και προκειμένου να αποποιηθεί το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, η ηγεσία διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για την επίθεση στη Βουλή. Θέλοντας μάλιστα να προσδώσει βαρύτητα στη διαδικασία, ανακοίνωσε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στον προϊστάμενο του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ., ήτοι στον έναν από τους τέσσερις αντιστρατήγους του σώματος (πλην του αρχηγού).

Στις 13 Μαΐου και ενώ είχαν μεσολαβήσει η καταδρομική επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και η καταδρομική επίθεση στο Α.Τ. Καισαριανής, η Υπηρεσία Ασφαλείας Βουλής των Ελλήνων απέστειλε διαβαθμισμένο έγγραφο στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο κοινοποίησε και στον πρόεδρο της Βουλής. Σε αυτό οι επιτελείς της ΥΑΒΕ επεσήμαιναν το ενδεχόμενο καταδρομικής επίθεσης ατόμων ή συλλογικοτήτων του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου κατά της εγκατάστασης του μεγάρου της Βουλής και ζητούσαν τη συνδρομή αστυνομικών της ΔΑΕΑ. «Κρίνεται σκόπιμο όπως εξωτερικές δυνάμεις της ΓΑΔΑ που διατίθενται στη Βουλή ενισχυθούν καθ’ όλο το 24ωρο για την αποτροπή, μαζί με την αστυνομική δύναμη της ΥΑΒΕ, τυχόν έκνομης ακτιβιστικής επίθεσης. Τέτοιου είδους πράξεις θα είχαν όχι μόνο ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα και παράλληλα θα γνώριζαν τεράστια δημοσιότητα», αναφέρεται στο ιδιαίτερα προφητικό έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ». Το έγγραφο καταλήγει με την επισήμανση ότι απαιτείται ενίσχυση της δύναμης που διατίθεται στην εξωτερική περίμετρο της Βουλής για την αποθάρρυνση εγκληματικών ενεργειών και την παροχή ασφάλειας και προστασίας.

Εποχούμενες περιπολίες

Δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, την 15η Μαΐου και ενώ είχε προηγηθεί η επίθεση με μπογιές μελών του «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, τα στελέχη της ΥΑΒΕ σε νέο διαβαθμισμένο έγγραφό τους ενημέρωναν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το πλέγμα μέτρων που είχαν αναπτύξει εξωτερικά του κτιρίου της Βουλής, «λαμβάνοντας υπόψη τη δραστηριότητα των ατόμων του γνωστού χώρου». Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, τον αστυνομικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος και τον επικεφαλής της ΓΑΔΑ. Σε αυτό γινόταν αναφορά σε εποχούμενες περιπολίες περιμετρικά του Κοινοβουλίου και στην ενίσχυση με προσωπικό της Ασφάλειας της Βουλής τόσο του κεντρικού φυλακίου όσο και του χώρου πίσω ακριβώς από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Σημειώνεται ότι την 13η Μαΐου και η ΓΑΔΑ, με έγγραφό της που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας (ιστοσελίδα tovima.gr), είχε ζητήσει να «εντατικοποιηθούν στο έπακρο τα μέτρα προστασίας του μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων για την αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής παρέμβασης και οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος του».

Στην πράξη, πάντως, και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, η ΥΑΒΕ με άνωθεν απόφαση ενισχύθηκε με μόλις μισή διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), ήτοι με 3-4 αστυνομικούς. Τη στιγμή της επίθεσης με μπογιές μελών του «Ρουβίκωνα», οι αστυνομικοί της διμοιρίας βρίσκονταν στην ανωφέρεια της Βασ. Γεωργίου, δηλαδή κοντά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», και δεν ενεπλάκησαν εγκαίρως στο συμβάν. Μόνο μετά τα προχθεσινά γεγονότα ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. τροποποιήθηκε και πλέον διατίθεται ολόκληρη διμοιρία –δηλαδή 8-10 αστυνομικοί– της ΥΜΕΤ για την ενίσχυση της φύλαξης του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή