Πιθανές θετικές εκπλήξεις από τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η UBS

Πιθανές θετικές εκπλήξεις από τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η UBS

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν να τηρήσουν ουδέτερη στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο αποτιμούν πιθανές θετικές εκπλήξεις από τα σχέδια μείωσης των NPEs, όπως σημειώνει η UBS σε νέα έκθεσή της. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η δική της θέση, όπως επισημαίνει, καθώς οι κύριοι καταλύτες (ενισχυμένα εργαλεία μείωσης των NPEs και το θετικό μακροοικονομικό τοπίο) φαίνονται να έχουν προεξοφληθεί από την αγορά μετά το πρόσφατο ράλι των μετοχών των τραπεζών. Για να αλλάξει τη στάση της σε πιο αισιόδοξη, πρέπει να υπάρξει καλύτερη ορατότητα ως προς τον χρόνο και την τιμολόγηση των αναδιαρθρώσεων των NPEs, όπως τονίζει.

Οι συστημικές λύσεις για τα NPEs και οι οικονομικές συνθήκες βρίσκονται στο επίκεντρο της αγοράς καθώς αποτελούν προαπαιτούμενα για την εξυγίανση του κλάδου χωρίς να χρειαστεί ένας νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης που παραμένει το βασικό ερώτημα στο μυαλό των επενδυτών. Η UBS σημειώνει πως οι επενδυτές κατατάσσουν το ρυθμιστικό περιβάλλον και την αντιμετώπιση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων τελευταία ως προτεραιότητες και αυτό δείχνει πως η αγορά ανησυχεί πιθανότατα λιγότερο για την ενίσχυση του ελέγχου της ΕΚΤ και για τις ρυθμιστικές προκλήσεις.

Η UBS θεωρεί ότι τα κύρια θετικά στοιχεία γύρω από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποτιμηθεί από την αγορά, ωστόσο εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο για θετικές εκπλήξεις. Τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου βελτιώνονται ενώ η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μια δέσμη εργαλείων για την ενίσχυση των προσπαθειών των τραπεζών για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους. Ετσι η UBS συνιστά μια αμυντική προσέγγιση εν μέσω των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν γύρω από τα NPΕs, που είναι οι εξής: 1) το πότε θα ξεκινήσουν τα σχέδια SPV/APS και η δομή που θα έχουν, 2) η τιμολόγηση των NPEs από την αγορά και 3) η αξία των εξασφαλίσεων.

Η UBS προσθέτει πως η ανάκαμψη των εσόδων από βασικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να τεθεί εν αμφιβόλω, εν μέσω του ανταγωνισμού για εταιρικά δάνεια αλλά και της διαχείρισης των NPEs.

Με βάση τα παραπάνω, η UBS δίνει σύσταση «αγοράς» για τη Eurobank σημειώνοντας πως αποτελεί το πιο ελκυστικό story, καθώς αναμένεται η εξυγίανση του ισολογισμού της να είναι η ταχύτερη όλων. Για την Πειραιώς δίνει σύσταση «πώλησης» καθώς εκτιμά πως υπάρχει έλλειψη κεφαλαιακού περιθωρίου, ενώ για τις Αlpha Βank και Εθνική Τράπεζα τηρεί «ουδέτερη» στάση καθώς προσφέρουν μια ισορροπημένη αναλογία ρίσκου/απόδοσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή