Απεργία στη ΔΕΠΑ, χειρόφρενο στα 300 λεωφορεία των ΟΣΥ

Απεργία στη ΔΕΠΑ, χειρόφρενο στα 300 λεωφορεία των ΟΣΥ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τις ΟΣΥ, έχει ανοίξει η διοίκηση της ΔΕΠΑ, σε συνέχεια των επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη διοίκηση Τζώρτζη για ανακολουθία μεταξύ υποσχέσεων και δράσεων αναφορικά με τη μονιμοποίησή τους πριν από τη διάσπαση της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Από χθες υπολειτουργούν και οι σταθμοί ανεφοδιασμού φυσικού αερίου από τους οποίους προμηθεύονται αέριο τα λεωφορεία των ΟΣΥ. Σε μια αυστηρή επιστολή που έστειλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΟΣΥ Γεώργιος Γλαύκος, ζητεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Δημήτρη Τζώρτζη να μη θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συγκοινωνιών, σημειώνοντας ότι «η εύρυθμη και ασφαλής παροχή του συγκοινωνιακού έργου προς εξυπηρέτηση των πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης χάριν οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Ο κ. Γλαύκος ενημερώνει επίσης τον κ. Τζώρτζη ότι η ημερήσια απώλεια εσόδων των ΟΣΥ από τη μη κυκλοφορία 300 και πλέον οχημάτων, που με ευθύνη της ΔΕΠΑ εμποδίζονται να εφοδιαστούν, ανέρχεται στο ποσό των 250.000 ευρώ, με την επισήμανση ότι «επιφυλασσόμεθα για την αποκατάσταση οποιασδήποτε περαιτέρω ζημιάς». Χθες οι ΟΣΥ υποχρεώθηκαν σε ανακατανομή των δρομολογίων τους προκειμένου να διαχειριστούν το κενό των οχημάτων που δεν μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν με φυσικό αέριο λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ. Οι εργαζόμενοι πάντως ανακοίνωσαν χθες τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και σήμερα, αφού, όπως σημειώνουν στη σχετική ανακοίνωση, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ δεν προέκυψε κάποια δέσμευση για τη μονιμοποίηση του συνόλου των εργολαβικών εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρεία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του σωματείου, από την Τρίτη σταμάτησαν οι φορτώσεις φυσικού αερίου στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, στα απορριμματοφόρα των δήμων και στα Ι.Χ., σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του σωματείου. Οι εργαζόμενοι στρέφονται ευθέως κατά του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Δ. Τζώρτζη κατηγορώντας τον για εμπαιγμό. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ, όπως και οι διοικήσεις των θυγατρικών ΕΠΑ Αττικής, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ, έχει κληθεί από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να υλοποιήσει το σχέδιο πρόσληψης των 140 εργαζομένων που απασχολούνται στη ΔΕΠΑ με εργολαβική σχέση, έτσι ώστε μετά τη διάσπαση της ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν από τις θυγατρικές με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο επιχειρεί να παρακάμψει το ΑΣΕΠ, καθώς οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπει δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των προεκλογικών δεσμεύσεων. Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης κάλεσε την Τρίτη στο γραφείο του τη διοίκηση της ΔΕΠΑ τονίζοντας ότι πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες προσλήψεων των 140 εργολαβικών εργαζομένων έτσι ώστε οι μέτοχοι της εταιρείας στη γενική συνέλευση της 31ης Μαΐου να εγκρίνουν το σχέδιο διάσπασης. Οι διοικήσεις ωστόσο των ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής έχουν διαμηνύσει στη διοίκηση της μητρικής αλλά και στον υπουργό ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις γιατί κάτι τέτοιο αντίκειται στον νόμο και έχουν ζητήσει κάλυψη με απόφαση γενικής συνέλευσης των μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ). Στο μεταξύ, χθες, η διοίκηση της ΔΕΔΑ ανακοίνωσε την πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρεία, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, που συνεδρίασε χθες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΔΑ απασχολεί συνολικά 30 άτομα, εκ των οποίων τα 23 με εργολαβική σχέση εργασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή