Υπόθεση Novartis: Χωρίς νέα στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών

Υπόθεση Novartis: Χωρίς νέα στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι εξηγήσεις των πέντε μη πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis, χωρίς να προκύψουν και σε αυτό το στάδιο στοιχεία που να αφορούν το μείζον ζητούμενο της συγκεκριμένης υπόθεσης, που είναι η ανεύρεση δεδομένων για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Μέλη επιτροπών που τιμολογούσαν φάρμακα τις επίμαχες περιόδους, αλλά κυρίως εκδότης διαφημιστικής εταιρείας, που κλήθηκαν ως ύποπτοι από την Εισαγγελία Διαφθοράς, κατέθεσαν υπομνήματα επιχειρώντας να καταρρίψουν τις εις βάρος τους κατηγορίες, χωρίς να προσθέσουν κάποιο στοιχείο για πολιτικό πρόσωπο.

Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι δεν προέκυψαν κάποια νέα στοιχεία στο στάδιο των εξηγήσεων για δωροδοκίες πολιτικών, αποκτούν πρόσθετη σημασία για την εν εξελίξει έρευνα, που αφορά τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος έχει κληθεί σε εξηγήσεις για μετά τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα για τις 30 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον φάκελο της δικογραφίας που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση Λοβέρδου, σε αυτόν είχε περιληφθεί και η περίπτωση του εκδότη διαφημιστή που έδωσε εξηγήσεις για διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία φέρεται να πήρε από τη Novartis, χωρίς ωστόσο, κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν, να δώσει κάποιο στοιχείο επιβαρυντικό για τον πρώην υπουργό, παρά την αρχική συσχέτιση της υπόθεσής του με την υπόθεση Λοβέρδου.

Αντιθέτως, πληροφορίες αναφέρουν πως ο εν λόγω διαφημιστής αναφέρθηκε σε ποσά που έδωσε σε στέλεχος της Novartis, εν αγνοία της εταιρείας, περί τις 400.000 ευρώ, όπως ανέφερε, σε μία πενταετία, χρήματα τα οποία δεν σχετίζονται όπως είπε με πολιτικό χρήμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εν λόγω διαφημιστής αρνήθηκε υπερτιμολογήσεις στις συναλλαγές του με τη Novartis και ότι υπάρχουν εικονικά τιμολόγια και πρόσθεσε ότι οι χρεώσεις ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις άλλων εταιρειών. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Φρουζή, ο ελεγχόμενος διαφημιστής αρνήθηκε ότι είχε επαφές μαζί του και πάντως δεν κατέθεσε κάτι για χρήματα και για δοσοληψίες μη σύννομες με τον τότε ισχυρό άνδρα της φαρμακευτικής εταιρείας.

Και ενώ οι διαδικασίες ερευνών από την Εισαγγελία της Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για όσα έχουν ήδη προγραμματιστεί, όπως οι εξηγήσεις μη πολιτικών προσώπων, ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι αρχειοθετήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς για πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από τους ίδιους και σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ενώ, όμως, οι πληροφορίες από δικαστικές πηγές επιμένουν, χωρίς να έχουν διαψευστεί, ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει προχωρήσει από καιρό σε αρχειοθέτηση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, εντούτοις μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση, γεγονός που προκαλεί προσεγγίσεις για ομηρία πολιτικών προσώπων, για τα οποία για καιρό δεν έχουν προκύψει εις βάρος τους στοιχεία. Ηδη, για τέσσερις πολιτικούς η υπόθεση έχει ήδη μπει στο αρχείο και για τους λοιπούς η έρευνα είναι ακόμα ανοικτή, χωρίς όμως να υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, στοιχεία για πολιτικό χρήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή