Περιοχή κατοικίας το Μάτι με το νέο χωρικό σχέδιο

Περιοχή κατοικίας το Μάτι με το νέο χωρικό σχέδιο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γενικό πλαίσιο για την πολεοδομική αναδιοργάνωση της πυρόπληκτης περιοχής στο Μάτι και στη Ραφήνα ενέκρινε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το ειδικό χωρικό σχέδιο καλύπτει έκταση 7.900 στρεμμάτων (από τα 12.700 στρέμματα που κάηκαν στην ευρύτερη περιοχή) και την πολεοδομεί ως περιοχή κατοικίας (γενικής, αμιγούς και παραθεριστικής) με σχετικά χαμηλό συντελεστή δόμησης, από 0,3 έως 0,5. Στόχος του, να φέρει ένα νέο πρότυπο χωρικής οργάνωσης της περιοχής, επιλύοντας πολεοδομικές στρεβλώσεις και δημιουργώντας ένα δίκτυο ελεύθερων χώρων.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) είναι ένα πολεοδομικό εργαλείο, μια «ομπρέλα» η οποία καλύπτει μια μικρή περιοχή στην οποία αντικαθιστά τις ισχύουσες ρυθμίσεις με νέες. Αρχικά προβλέφθηκε ως επενδυτικό εργαλείο, στο πλαίσιο μιας α λα καρτ πολεοδομίας, όμως από το 2016 δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις αναπλάσεων ή φυσικών καταστροφών. Μετά την πολύνεκρη καταστροφή στο Μάτι, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο των ΕΧΣ για να πολεοδομήσει γρήγορα την περιοχή (που είναι ένα μωσαϊκό αυθαιρέτων και νομίμων κτιρίων) και στην κατεύθυνση αυτή έθεσε κάποιους όρους για τη «μετακίνηση» κτιρίων σε δρόμους που πρόκειται να επαναχαραχθούν.

Χθες ανακοινώθηκε ότι τα βασικά σημεία του σχεδίου προεγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Η έκταση της περιοχής επέμβασης αφορά 7.900 στρέμματα στη Νέα Μάκρη και στη Ραφήνα (με όριο τη λεωφόρο Μαραθώνος) και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα περιλαμβάνει περιοχές γενικής και αμιγούς κατοικίας με σχετικά χαμηλό συντελεστή δόμησης. «Ο χωρικός προορισμός της περιοχής επέμβασης αναφέρεται σε μια αναβαθμισμένη, σε σχέση με την προ της πυρκαγιάς περίοδο, περιοχή, κατά κύριο λόγο παραθεριστικής κατοικίας και παραθαλάσσιας αναψυχής, που θα εξυπηρετεί τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες χωρίς να διακινδυνεύει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Στο νέο σχέδιο θα ορίζονται κοινόχρηστοι χώροι, ενώ με την πολεοδομική του μελέτη θα λύνονται ζητήματα όπως το ελλιπές οδικό δίκτυο και η πρόσβαση στην ακτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή