Ο ιστορικός Ρόντρικ Μπίτον, ομιλητής στο Venizelos Library Lecture

Ο ιστορικός Ρόντρικ Μπίτον, ομιλητής στο Venizelos Library Lecture

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι είναι οι διπλωμάτες που αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη σημασία έχουν η καλλιέργεια και η ανάδειξη των πολιτιστικών δεσμών. Η Κέιτ Σμιθ, πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, εγκαινίασε πριν από λίγο καιρό ένα νέο θεσμό, τον οποίον ονόμασε «Venizelos Library Talks». Ο λόγος είναι ότι αυτές οι διαλέξεις, με ακροατήριο περίπου 80 ατόμων (που λαμβάνουν ειδικές προσκλήσεις) πραγματοποιείται στην πρεσβευτική κατοικία, η οποία κάποτε ανήκε στον μεγάλο Ελληνα πολιτικό και στη σύζυγό του Ελενα. Οπως έχει επισημάνει η Κέιτ Σμιθ, αυτό που έχει σημασία στην πρωτοβουλία της είναι να αποτραβιόμαστε από την πιεστική επικαιρότητα και να επανεστιάζουμε το βλέμμα στην ιστορική σφυρηλάτηση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βρετανία.

Οι πρώτοι δύο ομιλητές της νέας αυτής σειράς ήταν ο καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Στεφανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη Βρετανία και στα Βαλκάνια από το 1941 έως το 1946. Τη σκυτάλη πήρε ο δρ Σωτήρης Ριζάς, που μίλησε για την περίοδο του Μεσοπολέμου και πώς άλλαξαν οι ισορροπίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Πριν από λίγες ημέρες, ο καθηγητής Ρόντρικ Μπίτον, κάτοχος της έδρας Κοραή στο Κινγκς Κόλετζ μέχρι και το 2018, έδωσε την τρίτη διάλεξη. Το ενδιαφέρον για την ομιλία του ιστορικού ήταν τέτοιο που, εντέλει, η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης αλλά στον μεγάλο χώρο υποδοχής της πρεσβευτικής κατοικίας.

Ο ιστορικός Ρόντρικ Μπίτον, ομιλητής στο Venizelos Library Lecture-1

To καινούργιο βιβλίο του ιστορικού Ρόντρικ Μπίτον για την Ελλάδα.

Εκεί ο καθηγητής Μπίτον μίλησε κάτω από το διάσημο πορτρέτο του Λόρδου Βύρωνα, για τον οποίο έχει γράψει εκτενώς. Το θέμα της ομιλίας ήταν το καινούργιο βιβλίο του πανεπιστημιακού, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Allen Lane με τίτλο «Greece – Biography of a Modern Nation». Σε αυτήν τη συγγραφική του προσπάθεια, ο στόχος του είναι να γράψει τη βιογραφία της Ελλάδας σαν να ήταν μια προσωπικότητα και όχι μια χώρα. Μία από τις πεποιθήσεις του Μπίτον, άλλωστε, είναι ότι πολλά ιστορικά βιβλία για την πατρίδα μας αποτυγχάνουν να προσεγγίσουν τον ψυχισμό των Ελλήνων.

Παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι Θάνος Βερέμης (ΕΚΠΑ), Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), Πασχάλης Κιτρομηλίδης (ΕΚΠΑ), Γιώργος Σκιαδόπουλος (ΠΑΠΕΙ), Σωτήρης Ριζάς (Ακαδημία Αθηνών), Λύντια Τρίχα, Χάρης Βλαβιανός και ο Διονύσης Καψάλης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Αυτήν τη φορά, η πρεσβεία είχε προσκαλέσει και μαθητές από αγγλόφωνα σχολεία: Επτά μαθητές και οκτώ καθηγητές από τα ACS, Byron College, St Catherine’s and St Lawrence έδωσαν το «παρών». Μάλιστα, ένας μαθητής του ACS άνοιξε τον κύκλο των ερωτήσεων μετά την ομιλία. Η ζωηρή συζήτηση συνεχίστηκε στο κοκτέιλ που ακολούθησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή