Γέφυρες συνεργασίας ελληνικών με κινεζικά ΑΕΙ

Γέφυρες συνεργασίας ελληνικών με κινεζικά ΑΕΙ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημερίδα με τη συμμετοχή πρυτάνεων, αντιπρυτάνεων και καθηγητών των περισσότερων Ελληνικών πανεπιστημίων και  πολλών Κινεζικών πανεπιστημίων, όπως και ανώτατων διοικητικών στελεχών εκπαίδευσης της Κίνας, οργανώθηκε σήμερα Πέμπτη από το Παν. Αθηνών και την Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα. Οι εισηγήσεις κάλυψαν ζητήματα σχετικά με τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού και τη διεθνή κινητικότητα φοιτητών και διδακτικού προσωπικού. Επίσης, έγινε αναφορά σε ζητήματα ενίσχυσης συνεργασιών στην έρευνα.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πρωταρχικό ρόλο στις έως τώρα συνεργασίες μας με τα πανεπιστήμια της Κίνας έχει η φοίτηση Κινέζων φοιτητών στη χώρα μας και, κατά κύριο λόγο, στα αντικείμενα της αρχαιολογίας και του ελληνικού πολιτισμού. Αυτές τις επιστημονικές θεματικές έχει και το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα από το ΕΚΠΑ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21».

Η Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue από την πλευρά της εστίασε στη σημασία που αποδίδει η χώρα της στην εμβάθυνση και τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς, και στις δυνατότητες που υπάρχουν.

Στη κεντρική ομιλία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Ελένη Καραμαλέγκου αναφέρθηκε στην Ελληνο-Κινεζική συνεργασία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσιάζοντας το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας και τα πεδία συνεργασίας στο παρόν και στο μέλλον. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκμάθηση Ελληνικής και Κινεζικής γλώσσας, στη συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα και στον Πολιτισμό ως αιχμή της Ελληνοκινεζικής ακαδημαϊκής συνεργασίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για προπτυχιακές σπουδές στον Κλασσικό Πολιτισμό, η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκαινιάζει ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα οκτώ εξαμήνων στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας.

Ευρύτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος, τα τελευταία χρόνια τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και σχολές του ΕΚΠΑ έχουν παρουσιάσει έντονη κινητικότητα στην προώθηση και οργάνωση κοινών δράσεων Ελλάδας – Κίνας στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και στο πεδίο του πολιτισμού γενικότερα. Το ΕΚΠΑ έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια της Κίνας με την πεποίθηση ότι οι συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βοηθούν και τις ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των χωρών. Ειδικότερα, είναι σε ισχύ 11 συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια της Κίνας και σύντομα αναμένεται και η υπογραφή τριών ακόμη συμφωνιών, και μεταξύ αυτών μάλιστα, με το Beijing Normal University και το Renmin University of China. Έχουν επίσης συναφθεί και επιμέρους ειδικές συμφωνίες μεταξύ τμημάτων και σχολών.

Στην ημερίδα χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, η βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας και Έρευνας της ΝΔ κ. Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γιάννης Μανιάτης, και ο βουλευτής από Το Ποτάμι κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή