Ιταλία: Τελετή μνήμης για τη μαφιόζικη εκτέλεση του δικαστή Φαλκόνε

Ιταλία: Τελετή μνήμης για τη μαφιόζικη εκτέλεση του δικαστή Φαλκόνε

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΛΕΡΜΟ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφαλείας στην Ιταλία είναι οι μαφίες και το οργανωμένο έγκλημα» δήλωσε χθες ο διευθυντής της ιταλικής αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι κατά την τελετή μνήμης για τα 27 χρόνια από τη δολοφονία του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε από τη μαφία της Σικελίας. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας παρευρέθη στην τελετή, με την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να προξενεί τοπικές αντιδράσεις.

«Η μαφία θα νικηθεί γιατί οι ιδέες του Τζοβάνι Φαλκόνε και ο Πάολο Μπορσελίνο εξακολουθούν να βρίσκονται ανάμεσά μας» δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα στην τελετή μνήμης. Στις 23 Μαΐου 1992 μια βόμβα 400 κιλών ΤΝΤ τίναξε στον αέρα το όχημα που μετέφερε τον δικαστή Φαλκόνε, τη σύζυγό του και τρεις άνδρες της ασφάλειάς του προς το αεροδρόμιο του Παλέρμο. Ο Φαλκόνε είχε αναλάβει μεγάλες υποθέσεις σχετιζόμενες με τη σικελική μαφία, έχοντας στείλει στη φυλακή πάνω από 100 μέλη της Κόζα Νόστρα.

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας Νέλο Μουζουμέτσι και ο επικεφαλής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της μαφίας της περιφέρειας Σικελίας και γιος θύματος της μαφίας Κλαούντιο Φάβα αρνήθηκαν να παραστούν στην τελετή. «Ερχονται εδώ από τη Ρώμη για να πουν σε εμάς πώς θα καταπολεμήσουμε τη μαφία», είπε ο Φάβα. «Ο Σαλβίνι δεν θα έπρεπε να μιλήσει. Θα έπρεπε απλά να έρθει, να καθήσει, να ακούει και να κρατάει σημειώσεις». Αυτό φυσικά ήταν αδύνατο σε κάθε περίπτωση, πολύ περισσότερο τέσσερις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο Σαλβίνι όχι μόνο μίλησε στους συγκεντρωμένους, αλλά διαφήμισε την τελετή στην αφίσα με το προεκλογικό του ημερολόγιο, ανάμεσα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Οπως κάθε χρόνο, στο Παλέρμο έφθασε το «καράβι της νομιμότητας», το πλοίο που μεταφέρει 1.500 μαθητές από όλη την Ιταλία για να λάβουν μέρος στην τελετή. Η παρουσία τους συγκίνησε την αδελφή του δικαστή Φαλκόνε, Μαρία, η οποία απάντησε στις επικρίσεις για την πολιτική εκμετάλλευση της τελετής. «Οι υπουργοί δείχνουν την παρουσία του κράτους και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», είπε η Μαρία Φαλκόνε. Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις, η σικελική μαφία εκπαιδεύθηκε στην κατασκευή και πυροδότηση του γιγάντιου εκρηκτικού μηχανισμού που σκότωσε τον δικαστή Φαλκόνε με τη βοήθεια ειδικού που είχε στείλει η μαφιόζικη οικογένεια Γκαμπίνο από τη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή