Μπαράζ πληρωμών για επιδόματα και συντάξεις 48 ώρες πριν από τις κάλπες

Μπαράζ πληρωμών για επιδόματα και συντάξεις 48 ώρες πριν από τις κάλπες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα πληρωμών από το υπουργείο Εργασίας και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ολοκληρώνεται σήμερα, δύο μόλις 24ωρα πριν από τις εκλογές, ώστε να προσέλθουν εκατομμύρια πολίτες στις κάλπες, με… γεμάτες τις τσέπες.

Την ανάγκη διευκόλυνσης των συνταξιούχων επικαλείται άλλωστε και η διοίκηση του ΕΦΚΑ που αποφάσισε την πληρωμή των συντάξεων Ιουνίου νωρίτερα. Ετσι, σήμερα πληρώνονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του πρώην ΙΚΑ και των λοιπών ταμείων μισθωτών, καθώς και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος. Νωρίτερα, εντός όμως της επόμενης εβδομάδας, θα καταβληθούν και οι υπόλοιπες συντάξεις, και συγκεκριμένα οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα πληρωθούν την Τρίτη 28 Μαΐου, ενώ του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ θα καταβληθούν στις 30 Μαΐου. Το ΕΤΕΑΕΠ θα πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη  4 Ιουνίου 2019.

Μπαράζ πληρωμών αναμένεται σήμερα και από τον ΟΠΕΚΑ, καθώς πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα παιδιού και στέγασης, προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Μαΐου, καθώς και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Αναλυτικά, για το επίδομα παιδιού, η εκκαθάριση της δεύτερης δόσης του 2019 ολοκληρώθηκε και τα ποσά ξεκίνησαν να πιστώνονται σταδιακά από χθες το απόγευμα, ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους σήμερα το πρωί, με βάση τις διαδικασίες του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η δεύτερη διμηνιαία δόση του 2019 αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και υπολογίστηκε βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που δηλώθηκαν στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Συνολικά πληρώνονται 732.219 δικαιούχοι, εκ των οποίων οι 728.498 είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού 2019 και οι 3.721 είναι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων παλαιότερων ετών. Συνολικά καταβάλλονται 170,47 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, καταβάλλονται επίσης τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Μαΐου σε όλους όσοι πληρώνονταν μέχρι το 2018 από τους δήμους και τις περιφέρειες, όπως και σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των Κέντρων Κοινότητας και αυτή έχει εγκριθεί από τον ΟΠΕΚΑ. Συνολικά θα καταβληθούν 64,35 εκατ. ευρώ σε 154.248 δικαιούχους.

Το επίδομα στέγασης θα φαίνεται επίσης σήμερα στους λογαριασμούς όλων όσοι υπέβαλαν αιτήσεις και αυτές εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2019. Συνολικά θα καταβληθούν 49,57 εκατ. ευρώ σε 230.001 δικαιούχους (πάνω από 609.000 άτομα). Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 σε όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή και υπέβαλαν αίτηση τον Απρίλιο.

Τέλος, σήμερα καταβάλλεται και το ΚΕΑ, συνολικά 52,2 εκατ. ευρώ σε 255.603 δικαιούχους, όπως επίσης το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και το επίδομα ομογενών (προνοιακά επιδόματα που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή