Καθυστερεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Καθυστερεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εκτροχιασμό οδηγείται το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Το σχέδιο διάσπασης της εταιρείας σε Εμπορίας και Υποδομών που έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ιδιωτικοποίηση, «κόλλησε» στο μείζον για την κυβέρνηση θέμα της άρδην, ενόψει εκλογών, μονιμοποίησης 140 εργολαβικών εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρεία.

Οι πιέσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη προς τις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της (ΕΠΑ Αττικής, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ) για την πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων, ώστε με τη διάσπαση και τη συγχώνευσή τους στη συνέχεια να διασφαλίζουν καθεστώς μονιμότητας, όπως έχει δεσμευθεί ο ίδιος προεκλογικά, δεν απέδωσαν.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ βρίσκονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σε απεργιακές κινητοποιήσεις και η διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, προσανατολίζεται να εισηγηθεί στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο την αναβολή για ένα μήνα της προγραμματισμένης για τις 31 Μαΐου γενικής συνέλευσης, με αντικείμενο την έγκριση του σχεδίου διάσπασης.

Ετσι, το ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναπροσαρμόσει ήδη μία φορά το πρόγραμμά του για την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μεταφέροντας την εκκίνηση της διαδικασίας από τις αρχές Απριλίου στα τέλη Μαΐου, θα υποχρεωθεί σε νέα αναπροσαρμογή τουλάχιστον ενός μήνα, αφού για να προχωρήσει θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το χαρτοφυλάκιο που θα βγάλει προς πώληση. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση μεταφέρεται στην καλύτερη των περιπτώσεων για τις αρχές Ιουλίου και σε περίπτωση που μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές για πολύ αργότερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από τους εργαζομένους για τους χειρισμούς του μέχρι σήμερα στο θέμα των προσλήψεων, αλλά έχει δεχθεί και κατηγορίες περί προσωπικής ατζέντας και ελλιπή προετοιμασία και τεκμηρίωση του σχεδίου διάσπασης, καλείται να δώσει λύση στο εργασιακό πρόβλημα προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διχοτόμηση αλλά και η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Σε διάστημα ενός μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης 100 εργολαβικών εργαζομένων από την ΕΠΑ Αττικής, 20 από την ΕΔΑ Αττικής και 20 από τη ΔΕΔΑ. Δεδομένου πάντως ότι μέχρι σήμερα τόσο η διοίκηση της ΔΕΠΑ όσο και οι διοικήσεις των ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη για προσλήψεις προσωπικού με διαδικασίες που δεν εμφανίζονται σύννομες, και έχουν δηλώσει ότι μόνο με κάλυψη γενικής συνέλευσης θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι προσλήψεις, αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις το επόμενο διάστημα χωρίς να αποκλείονται, σύμφωνα με γνώστες των τεκταινομένων, ακόμη και παραιτήσεις – απομακρύνσεις. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης πάντως της κατάστασης και άρσης του αδιεξόδου, το τελευταίο διάστημα κυοφορείται και ένα νέο σχέδιο που προβλέπει τη σύσταση μιας ακόμη θυγατρικής της ΔΕΠΑ, η οποία θα στελεχωθεί εκ του μηδενός με τους εργολαβικούς εργαζομένους. Το σχέδιο παρουσιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διοίκηση Τζώρτζη στα σωματεία των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει τη συναίνεσή τους και την παύση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσει το σχέδιο σύστασης νέας θυγατρικής θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ), οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στην αξία της επιχείρησης ενόψει της ιδιωτικοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή