Αναβολή για το χαρτονόμισμα με τη μορφή της Αφροαμερικανής ακτιβίστριας Χάριετ Τάμπμαν

Αναβολή για το χαρτονόμισμα με τη μορφή της Αφροαμερικανής ακτιβίστριας Χάριετ Τάμπμαν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αναβλήθηκαν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για έκδοση νέου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων, το οποίο θα έφερε το πρόσωπο της πρώην σκλάβας και ακτιβίστριας κατά της δουλείας, Χάριετ Τάμπμαν. Το παλαιό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων έφερε στην εμπρόσθια όψη του τον πρόεδρο Αντριου Τζάκσον, αγαπημένη ιστορική προσωπικότητα του σημερινού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η αντικατάσταση του χαρτονομίσματος, πρωτοβουλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα γίνει μετά τη λήξη της θητείας του Τραμπ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, το νέο τραπεζογραμμάτιο θα τεθεί σε κυκλοφορία το νωρίτερο το 2028. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει την πρωτοβουλία του Ομπάμα, λέγοντας: «Το μόνο κίνητρο της αλλαγής αυτής είναι η πολιτική ορθότητα. Ο Αντριου Τζάκσον έχει σπουδαία ιστορία και νομίζω ότι είναι πολύ σκληρό να αφαιρείς κάποιον από χαρτονόμισμα. Η Τάμπμαν, την οποία τιμώ, θα πρέπει να μπει σε κάποιο άλλο, λιγότερο κοινό χαρτονόμισμα, όπως αυτό των 2 δολαρίων».

Ο Τραμπ αρέσκεται να περιγράφει τον Τζάκσον, προσωπογραφία του οποίου κρέμεται στο Οβάλ Γραφείο, ως λαϊκιστή ήρωα, ο οποίος του θυμίζει τον εαυτό του. Δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ επισκέφθηκε τον τάφο του Τζάκσον στη φυτεία Ερμιτάζ του Νάσβιλ, για να δηλώσει: «Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, ο Αντριου Τζάκσον αντιτάχθηκε για πρώτη φορά και πολέμησε εναντίον της αλαζονικής ελίτ. Σας θυμίζει κάτι αυτό;». Ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως, «κλείνει το μάτι» στους ακραίους ρατσιστές ψηφοφόρους του, ακυρώνοντας την κυκλοφορία του χαρτονομίσματος με τη μορφή της Αφροαμερικανής Τάμπμαν και υπενθυμίζοντας έμμεσα ότι προτιμά τον Τζάκσον στη θέση της, παρότι ο πρόεδρος του 18ου αιώνα έμεινε στην ιστορία ως σκληρός ιδιοκτήτης σκλάβων και αιμοσταγής διώκτης των Ινδιάνων της Αμερικής.

Οι γυναίκες έχουν αδικηθεί κατάφωρα στα αμερικανικά νομίσματα και τραπεζογραμμάτια. Τον 19ο αιώνα, μόνο η Ινδιάνα βασίλισσα Ποκαχόντας και η Μάρθα Ουάσιγκτον, σύζυγος του Τζορτζ, κόσμησαν το σπανιότατο πλέον νόμισμα του ενός δολαρίου. Η ακτιβίστρια υπέρ της ψήφου των γυναικών, Σούζαν Αντονι, κατέλαβε τη μία όψη αναμνηστικού νομίσματος ενός δολαρίου τη δεκαετία του 1970.

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η οργάνωση «Γυναίκες στα 20δόλαρα», αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: «Η αναβολή της κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος της Τάμπμαν από τον υπουργό Μνούτσιν δεν μας εκπλήσσει. Οπως, όμως, έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια, τα σύμβολα έχουν σημασία».

Η Χάριετ Τάμπμαν γεννήθηκε σκλάβα στο Μέριλαντ, προτού δραπετεύσει και πραγματοποιήσει 13 «αποστολές» σωτηρίας 70 σκλάβων, τους οποίους βοήθησε να καταφύγουν σε μη δουλοκτητικές πολιτείες των ΒΑ ΗΠΑ και στον Καναδά. Η Τάμπμαν υπηρέτησε ως νοσοκόμα και κατάσκοπος για λογαριασμό των Βορείων στον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ, ενώ έγινε η πρώτη γυναίκα, επικεφαλής στρατιωτικής αποστολής, για να οδηγήσει στην απελευθέρωση 700 σκλάβων στη Νότια Καρολίνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή