Αλλάζουν στάση οι Ρώσοι απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ

Αλλάζουν στάση οι Ρώσοι απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το 47% των Ρώσων πιστεύει ότι όσοι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr. Οι αναλυτές διαπιστώνουν, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αλλαγή στη στάση των Ρώσων σε σχέση με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, την οποία αποδίδουν στο γεγονός ότι έχει εξασθενήσει η προπαγανδιστική καμπάνια που σχετιζόταν με τον νόμο περί προβολής της ομοφυλοφιλίας.

Τον Απρίλιο του 2019, καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό μιας τέτοιας υποστήριξης προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ όσον αφορά τα ίσα δικαιώματά τους τα τελευταία 14 χρόνια. Το 43%, πάντως, των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των ίσων δικαιωμάτων για τους γκέι και τις λεσβίες. Ωστόσο, μόνο το 3% δηλώνει ότι διάκειται θετικά προς τους ομοφυλοφίλους. Αντιθέτως, το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τους αντιμετωπίζουν μάλλον αρνητικά και το 39% ουδέτερα. Τη μεγαλύτερη ανοχή προς τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δείχνουν άτομα ηλικίας έως 25 ετών. Το 60% των ατόμων αυτής της ηλικίας δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τους γκέι ουδέτερα ή θετικά, ενώ το ποσοστό μεταξύ των ατόμων μεγάλης ηλικίας φθάνει το 33%.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το βρετανικό δίκτυο BBC σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τα αντιφατικά πλην έντονα συναισθήματα που προκαλεί στη χώρα η προσωπικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είτε από καχυποψία ότι αναμείχθηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit είτε επειδή φέρεται ότι ενέχεται στην επίθεση με δηλητήριο κατά πρώην κατασκόπου, ο Ρώσος πρόεδρος αντιμετωπίζεται με δέος. Ετσι, το κανάλι αποφάσισε να κάνει μια κωμική παραγωγή με πρωταγωνιστή ένα χάρτινο ομοίωμα του Πούτιν. Τίτλος της εκπομπής είναι «Απόψε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν» και το τρισδιάστατο καρτούν με τη μορφή του Ρώσου προέδρου θα παίρνει συνέντευξη από έναν καλεσμένο κάθε βράδυ. Αμφίβολο είναι κατά πόσον το Κρεμλίνο θα εκτιμήσει το χιούμορ. «Δεν γίνεται συχνά αντικείμενο σάτιρας και δεν νομίζω ότι θα του αρέσει», επισημαίνει η Βρετανίδα ακαδημαϊκός Τζοάνα Στόσεκ στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή