Επίθεση μετόχων στη διοίκηση της Deutsche Bank

Επίθεση μετόχων στη διοίκηση της Deutsche Bank

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα στη χθεσινή γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Ζέβινγκ, υποσχέθηκε στους μετόχους «μεγάλες περικοπές» στην επενδυτική τραπεζική, ιδιαίτερα στις μονάδες διαπραγμάτευσης μετοχών στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Απώτερος στόχος του κ. Ζέβινγκ είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μετά τον καταιγισμό σκανδάλων που ξεδιπλώνονται το ένα μετά το άλλο στο διάστημα των τελευταίων ετών. Οι νομικές δαπάνες των τελευταίων ετών, συνολικού ύψους 18 δισ. δολαρίων, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η κερδοφορία της Deutsche Bank δεν έχει ανακάμψει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Με απώλειες της τάξεως του 38% που έχει καταγράψει η μετοχή της από την περυσινή γενική συνέλευση, οι μέτοχοι ασκούν πιέσεις για την αποχώρηση του προέδρου Πάουλ Αχλάιτνερ πριν από τη λήξη της θητείας του, το 2022.

Η μετοχή του τραπεζικού κολοσσού σημείωσε δύο φορές ιστορικό χαμηλό μέσα σε μία μόνον εβδομάδα. Χθες υποχωρούσε κατά 2,9% στη Φρανκφούρτη έως τα 6,42 ευρώ, ενώ ο κ. Ζέβινγκ υποσχόταν «την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης με έμφαση στις κερδοφόρες και αναπτυσσόμενες δραστηριότητές μας». Νωρίτερα στην εβδομάδα, η μετοχή της Deutsche Bank είχε εμφανίσει ξανά θεαματική πτώση ύστερα από την αποκάλυψη των New York Times  για ενδεχόμενη εμπλοκή της τράπεζας σε ύποπτες συναλλαγές των επιχειρήσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ. Δεν είναι πρώτη φορά που η Deutsche Bank βρίσκεται στο στόχαστρο με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Η υστεροφημία της τράπεζας δοκιμάζεται και από το σκάνδαλο της Danske Bank, η οποία φέρεται να διευκόλυνε μέσω υποκαταστήματος στην Εσθονία το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων, κυρίως από τη Ρωσία. Πέρυσι τον Νοέμβριο, στο μεταξύ, περίπου 170 εισαγγελείς, ομοσπονδιακοί πράκτορες, αστυνομικοί και εφοριακοί έκαναν επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη και σε πέντε άλλες πόλεις στην ευρύτερη περιφέρεια εξαιτίας της αποκάλυψης στοιχείων από τα αρχεία του Παναμά. Ως σανίδα σωτηρίας θα λειτουργούσε η συγχώνευση με την Commerzbank, αλλά οι συνομιλίες τελικά ήταν άκαρπες προς μεγάλη απογοήτευση του Βερολίνου, που ευελπιστούσε στη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή στον τραπεζικό κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή