Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την παραίτησή της η Τερέζα Μέι (βίντεο)

Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την παραίτησή της η Τερέζα Μέι (βίντεο)

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανώς συγκινημένη ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος στις 7 Ιουνίου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Μου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ηγηθεί κάποιος νέος πρωθυπουργός της διαδικασίας του Brexit. Επομένως, ανακοινώνω ότι θα παραιτηθώ από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών στις 7 Ιουνίου», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξής Τύπου που παραχώρησε έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. 

Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την παραίτησή της η Τερέζα Μέι (βίντεο)-1

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αγωνίστηκε για να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία εξόδου, στέλνοντας το μήνυμα ότι «είναι καθήκον μας να εφαρμόσουμε το αποτέλεσμα αυτό».

Σημείωσε δε ότι «συναίνεση στο Brexit μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλες οι πλευρές επιδείξουν προθυμία να συμβιβαστούν». 

Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τη βασίλισσα Ελισσάβετ ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός μέχρι να επιλεχθεί ο διάδοχός της.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες. 

Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την παραίτησή της η Τερέζα Μέι (βίντεο)-2

Η Μέι υπέκυψε ουσιαστικά στην αμείλικτη πίεση από την παράταξή της να παραιτηθεί στον απόηχο της αποτυχίας της να υλοποιήσει την έξοδο από την Ε.Ε. σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. 

Τουλάχιστον 12 στελέχη του κόμματος αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα, με τα προγνωστικά να ευνοούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016.

Την εσωκομματική ανταρσία πυροδότησε η τέταρτη και τελευταία προσπάθεια της Μέι να περάσει από τη Βουλή το σχέδιό της για το Brexit.

Στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συναίνεση Εργατικών βουλευτών προχώρησε σε δύο σοβαρές υπαναχωρήσεις: δέχθηκε να αποφασίσει το Κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο στενής τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. αλλά και για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Ωστόσο, ο ελιγμός της δεν έπεισε τους Εργατικούς, οι οποίοι βάσιμα προσδοκούν ότι θα κερδίσουν την εξουσία ύστερα από τις πολύ πιθανές πρόωρες εκλογές, ενώ εξαγρίωσε μεγάλη μερίδα των Συντηρητικών, οι οποίοι στράφηκαν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στο κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή