Στις ευρωκάλπες η Ιρλανδία εν μέσω αβεβαιότητας για το Brexit

Στις ευρωκάλπες η Ιρλανδία εν μέσω αβεβαιότητας για το Brexit

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογή νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου για τις διαπραγματεύσεις επί του διαζυγίου της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, «πολύ επικίνδυνη» για την Ιρλανδία προειδοποίησε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ενώ οι πολίτες της Ιρλανδίας συρρέουν στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Από την μία πλευρά μπορεί να δούμε την εκλογή ενός ευρωσκεπτικιστή πρωθυπουργού που να θέλει να απορρίψει τη συμφωνία αποχώρησης και να προχωρήσει σε ένα Brexit ακόμα και χωρίς συμφωνία, ή να δούμε μια νέα βρετανική κυβέρνηση που να επιθυμεί μια στενότερη σχέση με την ΕΕ και προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαράντκαρ λίγο μετά την ανάκοινωση παραίτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Οι φόβοι για το Brexit αποτέλεσε το κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιρλανδία για αρκετά κόμματα. Τα περισσότερα παραδοσιακά κόμματα της χώρας, όπως σημειώνει το Euronews, επικεντρώθηκαν προεκλογικά στο να ενισχύσουν το ρόλο της χώρας στην Ευρώπη, την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο – ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος – πρόκειται να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Στις ευρωκάλπες η Ιρλανδία εν μέσω αβεβαιότητας για το Brexit-1

O πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ

Υπενθυμίζεται δε ότι αχίλλειος φτέρνα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών επί των όρων του Brexit είναι το «σκληρό σύνορο» Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Στην Ιρλανδία, τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν σήμερα το βράδυ, ενώ η χώρα αναμένεται να στείλει 11 μέλη του κοινοβουλίου της στο ευρωκοινοβούλιο.

Εκτός από τους Ιρλανδούς σήμερα ψηφίζουν και οι πολίτες της Τσεχίας, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί για τους Τσέχους και αύριο Σάββατο.

Οι ευρωεκλογές σηματοδοτούν την έναρξη του νέου πολιτικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανανέωσης των ηγεσιών των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Καταγράφονται εξάλλου σε μια φάση ενδοσκόπησης, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά κι εν μέσω της εμφάνισης νέων προκλήσεων και απειλών, εσωτερικών κι εξωτερικών..

Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία και στην Ολλανδία κλήθηκαν στις κάλπες χθες, πάντως στις περισσότερες από τις 28 χώρες-μέλη η ψηφοφορία διεξάγεται την Κυριακή.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πάνω από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Με πληροφορίες από REUTERS, EURONEWS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή