Ευκρινής διαφορά ο «πήχυς» για τη Ν.Δ.

Ευκρινής διαφορά ο «πήχυς» για τη Ν.Δ.

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ θέλω καθαρή νίκη. Θέλω να είναι ξεκάθαρο σε κάθε πολίτη ότι το πρώτο βήμα για την πολιτική αλλαγή έχει ήδη γίνει. Και διαπιστώνω ότι όλη η συζήτηση γίνεται γύρω από τη διαφορά, όχι γύρω από το ποιος θα είναι ο νικητής… Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή πρέπει να εκφραστεί πολιτικά με στήριξη στη Ν.Δ.».

Τι περιμένει η Ν.Δ. από τις αυριανές κάλπες; Κατ’ αρχάς, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, μια καθαρή νίκη που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Ετσι ώστε «μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία σε κανέναν για το ποιος είναι ο νικητής των εκλογών». Η Πειραιώς επιδιώκει η καθαρή νίκη να επιβεβαιωθεί τόσο στις περιφερειακές εκλογές, όσο και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας –Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά– όπου υπάρχει επίσημη στήριξη των κομμάτων σε συγκεκριμένους υποψηφίους.

Σε ποιους αριθμούς χωράει η καθαρή νίκη; Η Ν.Δ. και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφύγει όλο το προηγούμενο διάστημα να θέσει συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο για την κάλπη των ευρωεκλογών. Προφανώς μια ευκρινής διαφορά που θα εκπέμψει παντού το μήνυμα ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι απερχόμενη και ότι οι πολίτες δίνουν θετική ψήφο στη Ν.Δ. είναι το βέλτιστο σενάριο. Τι σημαίνει, όμως, αυτό και ποιος βάζει τον πήχυ; Τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων, η μεταξύ τους διαφορά ή η απλή πραγματικότητα της κάλπης που αναδεικνύει πάντα έναν νικητή και έναν ηττημένο;

Η Ν.Δ. έχει επιλέξει συνειδητά να μη μιλήσει με αριθμούς, γιατί, όπως λένε στην Πειραιώς, τον πήχυ τον έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Οταν τις κέρδισε με 3,8% προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. και παρόλο που το ποσοστό που κατέγραψε στην ευρωκάλπη (26,5%) ήταν χαμηλότερο του ποσοστού που έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2012 (26,9%), μίλησε για «ιστορική ανατροπή» και για «μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και τους συσχετισμούς στη Βουλή που δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις ούτε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Στις 26 Μαΐου του 2014 –την επομένη των ευρωεκλογών– ο κ. Τσίπρας είχε πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και είχε απαιτήσει να προκηρυχθούν άμεσα εθνικές εκλογές. Είχε ζητήσει μάλιστα από τον

Αντώνη Σαμαρά «να μη διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Κομισιόν χωρίς τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα», σημείωνε χαρακτηριστικά. Επιλεκτικές ευαισθησίες; Η κάλπη θα δείξει. Θα κάνει το ίδιο ο κ. Τσίπρας αν ηττηθεί; Θα του το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης εφόσον κερδίσει; «Σέβομαι την εκλογική διαδικασία», ήταν μια αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. με την οποία έδειξε ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει τίποτα, ούτε να εισέλθει σε συζήτηση για ποσοστά και διαφορές πριν από την κάλπη. Από την Πειραιώς διαμήνυαν ότι μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, η Ν.Δ. θα αποφύγει κάθε συγκεκριμένη πρόβλεψη και εκτίμηση, σεβόμενη την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που είναι η έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Οσο για την ετυμηγορία της, ο κ. Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος ότι η κάλπη –την οποία έχει χαρακτηρίσει «πρώτο ημίχρονο» ενόψει των εθνικών εκλογών– θα δώσει τα μηνύματα ότι η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη στον κ. Τσίπρα και εμπιστεύεται τη Ν.Δ. Αν λοιπόν το αποτέλεσμα επιβεβαιώσει την πολιτική αλλαγή, όπως έλεγαν, εκτιμάται ότι αύριο το βράδυ ο κ. Τσίπρας θα περιέλθει σε απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο. Και αυτό διότι για πρώτη φορά, σημείωναν, θα κληθεί να διαχειριστεί μια ήττα για την οποία αποκλειστική ευθύνη θα έχει ο ίδιος, καθώς έχει αναλάβει προσωπικά όλη την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλειστά χαρτιά

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ήδη ζητήσει και από το βήμα της Βουλής από τον πρωθυπουργό εφόσον χάσει να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές μια ώρα αρχύτερα, προκειμένου να μη «σέρνεται» η χώρα περιμένοντας ακόμα τέσσερις μήνες μέχρι τις εθνικές εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας. Στην Πειραιώς δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι προτίθεται να κάνει αύριο το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης εφόσον επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων και κερδίσει. Οποιος γνωρίζει ή συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ., θεωρεί βέβαιο ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αντιγράψει τον Τσίπρα του 2014. Δηλαδή, ούτε στο Ζάππειο προτίθεται να σπεύσει, ούτε σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, δεδομένου, όπως έλεγαν, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα. Αλλά είναι μάλλον πολιτικά προφανές, αν όχι εύλογο, ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν πετάξει λευκή πετσέτα, θα του το υπενθυμίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως, στην Πειραιώς δεν έχει μείνει ασχολίαστη η «αγωνιώδης», όπως έλεγαν, προσπάθεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες να στρώσουν το χαλί ώστε αύριο το βράδυ να παρουσιάσουν ακόμη και ως νίκη τη διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Προς τούτο θύμιζαν ότι σε όσες ευρωεκλογές προηγήθηκαν εθνικών εκλογών (ή δεν συνέπεσαν με αυτές) η διαφορά νικητή-ηττημένου δεν ξεπέρασε τις 4,4 μονάδες.

Εκτιμάται η «προοδευτική αλλαγή» 

Αισιόδοξοι εμφανίζονταν στην Πειραιώς τα τελευταία 24ωρα, καθώς θεωρούν ότι η στρατηγική που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης –με μόνη εξαίρεση το πολωτικό διάλειμμα της «πολακικής» συζήτησης στη Βουλή που όξυνε επικίνδυνα την ατμόσφαιρα– και η απόφασή του στην τελική ευθεία προς τις κάλπες να αναδεικνύει το δικό του πρόγραμμα για το μέλλον προσπερνώντας την κυβέρνηση –κάτι που αποτυπώθηκε εύγλωττα στο γεγονός ότι, παρά την πυκνότητα των παρεμβάσεών του, απέφυγε ακόμη και τις ονομαστικές αναφορές στον κ. Τσίπρα–,  έχει εκτιμηθεί. Και κυρίως έχει «περάσει» στους κεντρώους ψηφοφόρους. Τυχαίες δεν ήταν ούτε οι επανειλημμένες αναφορές του κ. Μητσοτάκη και το απευθείας προσκλητήριο συμπόρευσης στους εν λόγω ψηφοφόρους, με το «καμπανάκι» ότι τα διακυβεύματα της αυριανής κάλπης παραείναι κρίσιμα για την πορεία της χώρας –μίλησε για «προοδευτική αλλαγή»– ώστε η απάντηση να είναι οι ίσες αποστάσεις και οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή