Politico: Οι τέσσερις λόγοι που οδηγούν τους Ευρωπαίους στις κάλπες

Politico: Οι τέσσερις λόγοι που οδηγούν τους Ευρωπαίους στις κάλπες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιθανή αύξηση της πόλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του 2019 σημειώνει το περιοδικό Politico, επισημαίνοντας ότι τα κεντρικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κεντροαριστερών, των κεντροδεξιών και των φιλελεύθερων κομμάτων, αγωνίζονται να διατηρήσουν την πλειοψηφία των 376 εδρών.

Ποιά είναι όμως τα βασικά ζητήματα που διακυβεύονται στις ευρωεκλογές και ποιοί οι λόγοι που οδηγούν τους πολίτες στις κάλπες; Αναγνωρίζοντας δε, ότι από τους 400 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν δικαίωμα ψήφου, το συντριπτικό ποσοστό αναμένεται να προσέλθει στις ευρωκάλπες έχοντας πολύ διαφορετικά ζητήματα στο μυαλό τους, το Politico παρουσιάζει τα τέσσερα διακυβεύματα των φετινών εκλογών.

1. Μετανάστευση και το μέλλον της Ευρώπης 

Κανένα ζήτημα δεν έχει ταράξειτην ευρωπαϊκή πολιτική περισσότερο τα τελευταία χρόνια από το ζήτημα της μετανάστευσης. Αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να πάρει η Βρετανία το δρόμο του διαζυγίου της με την Ε.Ε. αλλά και της ανόδου του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη εξακολουθούν να αγωνίζονται, ώστε να βρεθεί συμφωνία και να υπάρξει μια απάντηση.  

Μετά από δεκαετίες προόδου, η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί, σημειώνει το Politico. «Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει και οι διαιρέσεις διευρύνονται μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, φιλελεύθερων και μη».

Το ευρωκοινοβούλιο έχει κυριαρχηθεί από έναν συνασπισμό κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων από το 1979 που τα μέλη του άρχισαν να εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία. Ωστόσο, αυτό αποτελεί πρόβλημα, όπως γράφει ο Economist, για τους ευρωσκεπτικιστές – που αναμένεται, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, να καταλάβουν την τέταρτη θέση στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

Ενδεικτικά, ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, δεσμεύεται να «απελευθερώσει την Ευρώπη» από την κυριαρχία των Βρυξελλών. Γι’ αυτόν το σκοπό δημιούργησε μια νέα συμμαχία ευρωσκεπτικιστικών εθνικιστικών κομμάτων, ελπίζοντας πως θα αποτελέσουν «κυβερνητική δύναμη και δύναμη για αλλαγή». 

2. Περιβάλλον

Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν συντριπτικά τη δημόσια δράση για τη μείωση των επιπτώσεων που έχουν οι ενέργειες των ανθρώπων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του φαινουμένου της κλιματικής αλλαγής. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πως και με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Θα έπρεπε η Ε.Ε. να υποστηρίζει πολιτικές προς μια πιο σύντομη έξοδο από τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων ή θα έπρεπε οι αρμόδιοι για την χάραξη πολιτικής να θέσουν υψηλότερους στόχους στη μείωση των εκπομπών μεθανίου; 

3. Ασφάλεια 

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η ρωσική επιθετικότητα, όπως την κατονομάζει το Politico, έχουν ανεβάσει σημαντικά τα ζητήματα ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Καθώς οι ψηφοφόροι απαιτούν μία πιο επιθετική αντίδραση και τη λήψη δραστικότερων μέτρων για την ασφάλεια τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανεξετάζουν την ισορροπία ευθύνης μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

4. Οικονομία

Η Ευρώπη μπορεί τελικά να ανακάμπτει από την κρίση του ευρώ, αλλά οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές, σημειώνει το Politico. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι πιο έντονος από ποτέ, ενώ η ανισότητα αυξάνεται. Ο δημόσιος θυμός αυξάνεται και το ελεύθερο εμπόριο δέχεται επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή