Το τέλος της Μέι και η επάνοδος του Φάρατζ

Το τέλος της Μέι και η επάνοδος του Φάρατζ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό κομφούζιο στη Βρετανία έφτασε στο κατακόρυφο με τις θεαματικές εξελίξεις του τελευταίου διήμερου. Την Πέμπτη, οι Βρετανοί έγιναν οι πρώτοι, μαζί με τους Ολλανδούς, που προσήλθαν στις κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Την επομένη, η Τερέζα Μέι, με δάκρυα στα μάτια, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη πρωθυπουργία στις 7 Ιουνίου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποτυχία της κυβέρνησής της να δρομολογήσει την έξοδο από την Ε.Ε.

Είχε προηγηθεί η τέταρτη και αποτυχημένη προσπάθεια της Μέι να περάσει νομοσχέδιο για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Προκειμένου να δελεάσει Εργατικούς βουλευτές, η πρωθυπουργός των Συντηρητικών άνοιξε την πόρτα για πιο στενή τελωνειακή σχέση με την Ε.Ε., ακόμη και για δεύτερο δημοψήφισμα. Το στρατήγημά της, όμως, όχι μόνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και προκάλεσε ανταρσία υπουργών και βουλευτών εναντίον της Μέι, με αποτέλεσμα την εξώθησή της σε παραίτηση.

Έτσι κι αλλιώς, οι μέρες της Μέι στην πρωθυπουργία ήταν μετρημένες. Το βράδυ της Κυριακής, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Βρετανία, ταυτόχρονα με εκείνα στις άλλες χώρες- μέλη της Ένωσης, οι Συντηρητικοί αναμένεται να υποστούν ταπεινωτική ήττα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους έφεραν από την πέμπτη έως την έβδομη θέση, με μονοψήφιο ποσοστό, μια πραγματική συντριβή για κόμμα εξουσίας. Στη πρώτη θέση ερχόταν, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, το νέο Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, που διεκδικεί πλέον κεντρικό ρόλο στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο.

Η εκτίναξη του νεοσύστατου κόμματος είναι εντυπωσιακή, αν και στην πραγµατικότητα δεν πρόκειται για κόµµα. Πρόκειται για εταιρεία περιορισµένης ευθύνης, που ιδρύθηκε τον Νοέµβριο, µε διµελές ∆.Σ. (τον Φάρατζ και τον επιχειρηµατία Ρίτσαρντ Τάις), καθόλου µέλη και άφθονες χρηµατοδοτήσεις από πολυεκατοµµυριούχους οπαδούς του Brexit και του σκληρού θατσερισµού.

Στρατηγική

Αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού, ο Φάρατζ έπεισε τους υποστηρικτές του ότι το μόνο Brexit που αξίζει να δρομολογηθεί είναι η άτακτη έξοδος χωρίς συµφωνία. «Εθνική κυριαρχία», «αξιοπρέπεια», «υπερηφάνεια», «δηµοκρατία» είναι οι όροι που χρησιµοποιεί απευθυνόµενος σε µια µερίδα του εκλογικού σώµατος που έχει βρεθεί στις συµπληγάδες της πληγωµένης αξιοπρέπειας, της αποβιοµηχάνισης και της οικονοµικής δυσπραγίας. Η είδηση για το κλείσιµο της χαλυβουργίας British Steel, µε πιθανή απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας, την Τετάρτη, ήταν βούτυρο στο ψωµί του.

Το παιχνίδι θα δυσκολέψει, όμως, για τον Φάρατζ αν οι Συντηρητικοί επιλέξουν ως διάδοχο της Μέι τον οπαδό του καθαρού Brexit, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί. Σε αυτή την περίπτωση, το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα έρθει στην πρώτη γραμμή. Πολύ πιθανές είναι επίσης οι πρόωρες εκλογές, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σε ένα εντελώς ασταθές, κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή