Οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές

Οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται για την πιο σημαντική εκλογική του αναμέτρηση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι πρόκειται για τις σημαντικότερες ευρωεκλογές από το 1979, όταν είχαν εκλεγεί οι ευρωβουλευτές απευθείας για πρώτη φορά. Συνήθως, οι ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία για τη μειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της προς τους τοπικούς της ηγέτες. Το 2014, το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές ήταν μόλις 43%. Ακόμη και αν αυξηθεί φέτος η συμμετοχή, θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν τα τοπικά ζητήματα. Ομως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τα εκλογικά αποτελέσματα που θα αποκαλυφθούν την Κυριακή το βράδυ θα έχουν αντίκτυπο στις Βρυξέλλες και στις εθνικές πρωτεύουσες. Δεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εκπροσωπούνται εδώ και χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φέτος, ωστόσο, τα εθνικιστικά κόμματα ελπίζουν να εκμεταλλευθούν το αντισυστημικό κύμα που σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία τρία χρόνια. Εχοντας κατά νουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην προσπάθειά της να εγκαταλείψει την Ε.Ε., τα περισσότερα κόμματα δεν υποστηρίζουν πλέον ρητά την έξοδο από την Ε.Ε. ή από το ευρώ. Παρ' όλα αυτά, η απαίτηση για επιστροφή εξουσιών στα κράτη-μέλη αποτελεί ευθεία πρόκληση προς το πνεύμα ενσωμάτωσης που καθοδηγούσε την Ε.Ε. στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της. Ακόμη και αν κερδίσουν έδρες τα αντισυστημικά κόμματα, τα κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς θα εξακολουθήσουν να έχουν περισσότερες.

Ακόμη και αν κατακτήσουν τα αντισυστημικά κόμματα το 25% των εδρών, δεν είναι καθόλου σαφές ότι μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο κόμματα που θέτουν τη χώρα τους ως προτεραιότητα. Ωστόσο, ενδεχόμενη καλή εκλογική επίδοση των ευρωσκεπτικιστών θα αύξανε την πίεση προς την Κομισιόν να χαλαρώσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Στο ερώτημα αν θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς να αγνοήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Το Ε.Κ. απαιτεί εδώ και χρόνια μεγαλύτερο λόγο στο ποιος θα καταλάβει τις κορυφαίες θέσεις της Κομισιόν. Το 2014 τα κόμματα του Ε.Κ. είχαν ορίσει το καθένα τον υποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν, ωστόσο ενδέχεται αυτό το άτυπο σύστημα να μη χρησιμοποιηθεί και το 2019. Η επιλογή προέδρου της Κομισιόν θα καθορίσει ποιος θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Θα μπορούσε να επηρεάσει έμμεσα και τον επιλογή του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ. Μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, περιμένουν ότι θα έχουν εκπρόσωπο σε κάθε μία από αυτές τις θέσεις. Αν κερδίσουν οι Γάλλοι τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, η Γερμανία θα μπορούσε να πιέσει για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ. Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να κάνει το Ε.Κ. περισσότερο «φωνακλάδικο» και δύσκολο. Η άφιξη περισσότερων βουλευτών που θα τάσσονται υπέρ της διάλυσης του Ε.Κ. θα αποτελέσει πρόκληση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή