Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/05/19)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το… καλάθι των παροχών γέμιζε από το περασμένο καλοκαίρι

Από το περασμένο καλοκαίρι, μας είπε στη συνέντευξή του στον Alpha ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι σχεδίαζαν ο ίδιος με τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που «ξετυλίχθηκε» το προηγούμενο διάστημα, με τις παροχές. Ενδιαφέρον, γιατί αν μη τι άλλο δείχνει: 1. Οτι ενώ οι ίδιοι είχαν σχεδιάσει τα πάντα με λεπτομέρειες εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, δεν μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν τους θεσμούς, τους οποίους προτίμησαν να αιφνιδιάσουν με τις παροχές. 2. Οτι ο κ. Χουλιαράκης συμμετείχε στον σχεδιασμό, αν και είναι βέβαιο ότι στο τέλος διαχώρισε τη θέση του. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν αν μαθαίναμε και τα επόμενα βήματα του σχεδίου αυτού, γιατί ακούγεται ότι οι παροχές θα έχουν συνέχεια.

Υπογράφηκε στο Κάιρο η ιστορική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector, η οποία θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Αιγύπτου και της Κύπρου, με φορέα υλοποίησης τη EuroAfrica Interconnector. Η συμφωνία υπογράφηκε στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου της Αιγύπτου από τον ανώτατο εκτελεστικό σύμβουλο της EuroAfrica Interconnector, Νάσο Κτωρίδη, και την πρόεδρο της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Sabah Mohamed Mashaly, παρόντος του πρωθυπουργού της Αιγύπτου Moustafa Madbouly. Η συμφωνία προνοεί την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη χρήση υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης συνεχούς ροής (HVDC), με δυνατότητα μεταφοράς 2.000 MW. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις και με την ολοκλήρωσή του θα καταστήσει την Κύπρο κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική προς την Ευρώπη. 

Τα ψάρια δεν «πουλάνε» όσο παλιά 

Τι κι αν η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλέον σημαντικές χώρες παραγωγής υδατοκαλλιέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των κρατών-μελών από πλευράς όγκου παραγωγής και μία από τις πρώτες θέσεις από πλευράς αξίας παραγωγής; Τι κι αν στην υποκατηγορία της ιχθυοκαλλιέργειας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Ε.Ε., με βάση την αξία και τον όγκο παραγωγής; Στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αποτελείται από 53 ευρωβουλευτές, δεν συμμετέχει ούτε ένας Ελληνας ευρωβουλευτής, προφανώς διότι δεν θεωρείται από τις δημοφιλείς επιτροπές. Ενόψει και των αυριανών ευρωεκλογών, ίσως είναι ώρα να τροποποιηθούν οι προτεραιότητες. 

Κανένα πρόβλημα για την «Μπλε Κέδρος»

Κανένα ζήτημα δεν τέθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, αναφορικά με την οικοδομική άδεια και τη λειτουργία του ακινήτου της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», της οικογένειας Ευφορμίδη, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Ο λόγος για το περίφημο πολυώροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου 5, στην περιοχή του Μακρυγιάννη, για το οποίο η οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί ήδη από το 2017. Πριν από λίγες ημέρες, το ξενοδοχείο των 93 δωματίων, που απέχει περίπου 100 μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης, ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία του με την επωνυμία Athens B.C. Το υπ. Πολιτισμού εξέδωσε εντός της εβδομάδας σχετική απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη προστασίας και ανάδειξης των σωζόμενων αρχαιοτήτων στο ακίνητο. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι κομβικό για την «Μπλε Κέδρος», καθώς αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο, δεδομένου ότι η εκτιμηθείσα αξία του ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 24% της συνολικής αξίας των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η «Μπλε Κέδρος» διαθέτει 29 ακίνητα, επιφανείας 34.000 τ.μ. και συνολικής εκτιμώμενης αξίας 74,6 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα από τις μισθώσεις ανέρχονται σε 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 8,7%. Τα περισσότερα από τα ακίνητα είναι εμπορικά καταστήματα του δικτύου της Coco-Mat, όπως επίσης και ξενοδοχεία πόλης σε Κολωνάκι και Κηφισιά.

Εκλεβε το Δημόσιο και γέμιζε ρεζερβουάρ με νοθευμένα καύσιμα

Πωλήσεις 367.308 συνολικών λίτρων καυσίμων χωρίς νόμιμα παραστατικά, καθώς και 37.376 κιλών υγραερίου, εντόπισαν στελέχη του Δ΄ Τελωνείου Πειραιά κατά τον έλεγχο που διενήργησαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον Γέρακα Αττικής. Η ζημία του Δημοσίου από διαφυγόντες δασμούς και φόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), ανέρχεται στις 277.704 ευρώ. Διαπιστώθηκε επίσης, έπειτα από χημική ανάλυση, ότι οι ποσότητες όλων των προϊόντων των δεξαμενών του πρατηρίου, συνολικά 15.182 λίτρα, ήταν νοθευμένες. Η ζημία του Δημοσίου από διαφυγόντες δασμούς και φόρους για αυτές τις ποσότητες ανέρχεται σε 14.399 ευρώ και το συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί (πολλαπλά τέλη και δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις), σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ανέρχεται στο 1.168.142 ευρώ. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τις 12 Δεκεμβρίου 2018 και ολοκληρώθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου 2019. Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου τα αποτελέσματα του ελέγχου. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει κάποιος από την ΑΑΔΕ και τους άλλους αρμοδίους για την εφαρμογή των νόμων, εάν το πρατήριο στον Γέρακα στις 23 του μηνός ήταν ανοικτό και εξακολουθούσε να προμηθεύει τους ανυποψίαστους πελάτες του με νοθευμένα καύσιμα και να κλέβει το Δημόσιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή