Φεστιβάλ Καννών: Στην ταινία «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο ο «Χρυσός Φοίνικας»

Φεστιβάλ Καννών: Στην ταινία «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο ο «Χρυσός Φοίνικας»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταινία «Parasite» σε σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν Χο κατέκτησε τον πολυπόθητο «Χρυσό Φοίνικα» στο 72ο Φεστιβάλ των Καννών.

Πρόκειται για μια ταινία μυστηρίου, που έχει ως θέμα έναν άνδρα και την οικογένειά του, στην οποία όλοι είναι άνεργοι και αρχίζουν να έχουν εμμονή με μια άλλη οικογένεια. Μετά από μια σειρά βίαιων συμβάντων, ο ήρωας προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

«Σας ευχαριστώ πολύ. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, ανέκαθεν με ενέπνεε το γαλλικό σινεμά. Ευχαριστώ τους Ανρί-Ζορζ Κλουζό και Κλοντ Σαμπρόλ», είπε ο Μπονγκ παραλαμβάνοντας το βραβείο του. Είναι ο πρώτος σκηνοθέτης από τη Νότια Κορέα που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία «Atlantique» της Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιόπ, που αφηγείται μια ιστορία για τους μετανάστες και τη νεολαία στο Ντακάρ. «Είναι κάπως τρελό αυτό που κάνατε», ήταν η πρώτη αντίδραση της σκηνοθέτιδας, η ταινία της οποίας βασίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 2009. Το «Atlantique» είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους.

Οι αδερφοί Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν από το Βέλγιο κέρδισαν το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Young Ahmed», μια μυθοπλαστική μελέτη πάνω στη θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση των νέων.

Φεστιβάλ Καννών: Στην ταινία «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο ο «Χρυσός Φοίνικας»-1

«Ευχαριστούμε την επιτροπή για τη βράβευση αυτής της ταινίας, την οποία θέλαμε να παρουσιάσουμε ως ωδή στη ζωή», είπε ο Λικ Νταρντέν παραλαμβάνοντας το βραβείο μαζί με τον αδελφό του, Ζαν-Πιέρ, κάνοντας λόγο για «δύσκολες σκοτεινές εποχές, όπου οι λαϊκισμοί εντείνονται». «Θέλαμε να σκηνοθετήσουμε μια έκκληση για τη ζωή, για τη διαφορετικότητα, κάτι που εξάλλου είναι η αποστολή, η κλήση του κινηματογράφου», υπογράμμισε.

Στην ταινία τους, οι δύο σκηνοθέτες παρακολουθούν την πορεία ενός 13χρονου αγοριού στο Βέλγιο, του μουσουλμάνου Αχμέντ που, γοητευμένος από το παράδειγμα ενός εξάδελφού του που σκοτώθηκε στον τζιχάντ, και υπό την επιρροή ενός ιμάμη, οδηγείται στη ριζοσπαστικοποίηση.

Τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους απέσπασε ο Βασίλης Κεκάτος για την ταινία του «The distance between us and the sky».

H Βρετανίδα ηθοποιός Εμιλι Μπίτσαμ βραβεύτηκε ως η καλύτερη ηθοποιός για την ταινία «Little Joe».

Φεστιβάλ Καννών: Στην ταινία «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο ο «Χρυσός Φοίνικας»-2

Ο Αντόνιο Μπαντέρας αναδείχτηκε καλύτερος ηθοποιός για την ταινία «Pain and glory» του Πέδρο Αλμοδοβάρ. 

Φεστιβάλ Καννών: Στην ταινία «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο ο «Χρυσός Φοίνικας»-3

Το βραβείο καλύτερου σεναρίου απονεμήθηκε στην Σελίν Σιαμά για την ταινία «Portrait of a lady on fire».

Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο νεαρών γυναικών τον 18ο αιώνα. Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η Σιαμά έπλεξε το εγκώμιο των δύο πρωταγωνιστριών της, Αντέλ Ενέλ και Νοεμί Μερλάν, οι οποίες ήταν παρούσες στην αίθουσα και δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους.

Το «Portrait of a lady on fire» είναι η τέταρτη ταινία της Σιαμά, αλλά η πρώτη που διαγωνίστηκε στις Κάννες.

Φεστιβάλ Καννών: Στην ταινία «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο ο «Χρυσός Φοίνικας»-4

Τη Χρυσή Κάμερα (Camera D’ Or), το βραβείο που συστήνει εδώ και χρόνια τα ταλέντα του μέλλοντος, κέρδισε η ταινία «Our mothers» σε σκηνοθεσία Σεζάρ Ντιάζ.

Φεστιβάλ Καννών: Στην ταινία «Parasite» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο ο «Χρυσός Φοίνικας»-5

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή