Ευρωεκλογές σήμερα στην Αυστρία στη σκιά του Ibiza Gate

Ευρωεκλογές σήμερα στην Αυστρία στη σκιά του Ibiza Gate

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «τεστ» για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, θεωρούνται οι σημερινές Ευρωεκλογές στην Αυστρία, οι οποίες βρίσκονται υπό τη σκιά της αποκαλούμενης «Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής που οδήγησε στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και σε διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σχεδόν 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται από τις 9:00 ώρα Ελλάδας που άνοιξαν τα 10.120 εκλογικά κέντρα στη χώρα (και θα κλείσουν στις 18:00 ώρα Ελλάδας) για να εκλέξουν τους 18 Αυστριακούς ευρωβουλευτές από τους υποψηφίους συνολικά επτά κομμάτων, και την ιδιαίτερη καινοτομία, μία Ελληνίδα, η Κατερίνα Αναστασίου, να είναι επικεφαλής των υποψηφίων ενός κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας.

Το πρωτοφανές σκάνδαλο, που ξέσπασε την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας και συνταράσσει από τότε τη χώρα, απειλώντας, με την αυριανή πρόταση μομφής στη Βουλή, μία ενδεχόμενη ανατροπή του καγκελάριου Κουρτς, αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, προκαλώντας πιθανόν μία αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, το οποίο κατά τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014 είχε βρεθεί στο 45,5% και ήταν υψηλότερο του μέσου όρου στις 28 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Λαϊκό Κόμμα, με επικεφαλής υποψήφιο τον ήδη για πολλά χρόνια ευρωβουλευτή του, τον Ότμαρ Καράς ευελπιστεί στη διατήρηση της πρώτης θέσης, την οποία είχε καταλάβει από τους Σοσιαλδημοκράτες το 2009 και είχε επιτύχει και το 2014 με ποσοστό 27%, ενώ την επανάκτηση της «πρωτιάς», με επικεφαλής υποψήφιό τους τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών και πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό τους Αντρέας Σίντερ, στοχεύουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που το 2014 ως δεύτεροι είχαν ποσοστό 24%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα» αναμένεται η έκβαση των σημερινών Ευρωεκλογών για το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων που το 2014 είχε αποσπάσει ποσοστό 19,7% και για το οποίο, αναλυτές αναμένουν σχετική αποχή των ψηφοφόρων του κόμματος, το οποίο έχει επικεφαλής υποψήφιο τον γενικό γραμματέα του και έως τώρα ευρωβουλευτή Χάραλντ Βιλίμσκι.

Οι Πράσινοι είχαν πετύχει πριν πέντε χρόνια, με ένα 14,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε εκλογές και η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, με επικεφαλής τον ίδιο τον αρχηγό τους Βέρνερ Κόγκλερ, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς το κόμμα, μη φθάνοντας το όριο του 4% βρέθηκε εκτός αυστριακής Βουλής μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ, με επικεφαλής υποψήφια την Κλαούντια Γκάμον, στοχεύει σε βελτίωση του ποσοστού 8% που είχε αποσπάσει το 2014, ενώ επάνοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ως στόχο του ο επικεφαλής υποψήφιος της «Λίστα Τώρα» και επί πολλά χρόνια πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων Γιοχάνες Φοκενχούμπερ.

Στην κατάκτηση μίας έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο, με επικεφαλής υποψήφιά του την 35χρονη δυναμική Ελληνίδα Κατερίνα Αναστασίου, η οποία κατέγραψε έναν εντυπωσιακά επιτυχημένο -για τα αυστριακά (αντικομμουνιστικά) δεδομένα- προεκλογικό αγώνα, ευελπιστεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, του οποίου η υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές -για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια- που κατέστη δυνατή έπειτα από το ξεπέρασμα τεράστιων δυσκολιών, αποσιωπάται, όπως καταγγέλλεται σχετικά, από σχεδόν το σύνολο των αυστριακών ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή