Ευρωεκλογές στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων

Ευρωεκλογές στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωεκλογές διεξάγονται σήμερα και στην Κύπρο, με έντονο ενδιαφέρον πανευρωπαϊκά αλλά και κυρίως στο νησί, το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων που αναμένεται να προσέλθουν στην κάλπη.

Σύμφωνα με τον έφορο εκλογών, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε ποτέ σε εκλογική διαδικασία στην Κύπρο – 641.181 εγγεγραμμένοι εκλογείς καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα.

Πιο συγκεκριμένα, από αυτούς οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι ενώ 10.559 είναι οι Κοινοτικοί.

Ευρωεκλογές στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων-1

Τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στον ΔΗΣΥ βλέπουν με ενδιαφέρον την προσέλευση των Τ/κ ψηφοφόρων, ενώ όλοι επικεντρώνονται στο ποσοστό προσέλευσης των δικών της ψηφοφόρων.

Μέχρι τις 15.00 είχαν ψήφισει 4243 Τ/κ και η άφιξη τους  στα εκλογικά κέντρα συνεχίζεται δίχως προβλήματα.

Ν. Αναστασιάδης: Να μην ξεχνούμε την σημασία του να ανήκουμε στην ΕΕ

Ευρωεκλογές στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων-2

Νωρίς το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε στη Λευκωσία το εκλογικό του δικαίωμα και δήλωσε: «σήμερα είναι μια μέρα που η Δημοκρατία γιορτάζει, που στέλνουμε ισχυρό μήνυμα για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Να μην ξεχνούμε την σημασία του να ανήκουμε σε μια οικογένεια 27 κρατών».

Δεν αφορά τον καθένα, το κατά πόσον θέλει να ψηφίσει, είναι υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν αντιληφθεί την σημασία της συμμετοχής, είπε εμφατικά.

Είναι υποχρέωση της Ευρώπης να εμπεδώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι πρέπει να συμμετέχουν, καθώς υπάρχουν χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, τόνισε, πρέπει να βρίσκονται κοντά στον λαό, κάτι που, όπως είπε, επεσήμανε και ο ίδιος στα ευρωπαϊκά όργανα.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Λεβέντ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Επικεφαλής του Κινήματος Γιασεμί, Σενέρ Λεβέντ, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, που ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

Σε μία σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο, ο κ.Λεβέντ ρώτησε τον Κύπριο Πρόεδρο εάν ψήφισε Γιασεμί με τον κ. Αναστασιάδη να απαντά πως η ψήφος είναι μυστική.

Έκκληση Λεβέντ στους Τ/κ να ψηφίσουν αυτή την «ιστορική ημέρα» 

Έκκληση στους Τ/κ να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα των Ευρωεκλογών ως ιστορική, απηύθυνε ο επικεφαλής του κινήματος «Γιασεμί», Σενέρ Λεβέντ.

Ευρωεκλογές στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων-3

Σε δηλώσεις του προς τα τ/κ ΜΜΕ είπε ότι όσοι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι συμμετάσχουν σήμερα στις Ευρωεκλογές, θα δείξουν και θα στηρίξουν την πολιτική τους βούληση, αλλά θα είναι και ένα βήμα προς τα εμπρός αφού οι Τ/κ, όπως και οι Ε/κ, είναι ευρωπαίοι πολίτες και αυτές είναι εκλογές της ΕΕ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 15 χρόνια, η βόρεια Κύπρος μένει εκτός Ευρώπης. «Δηλαδή, κατ’ εμένα, ο νότος Ευρώπη και ο βορράς Τουρκία». Έγινε, πρόσθεσε, υποψήφιος για να εφαρμοσθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις δύο πλευρές της Κύπρου. «Εγώ μένω στο βορρά, αλλά είμαι κάτω από την βούληση της Τουρκίας. Η ΕΕ πρέπει πριν απ’ όλα να στηρίξει αυτά τα εδάφη της και γι΄ αυτό θα προσπαθήσουμε».

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή