Oυρές έως την τελευταία στιγμή στα εκλογικά τμήματα – Οδηγίες για παράταση όπου χρειαστεί έδωσε ο ο Αρειος Πάγος

Oυρές έως την τελευταία στιγμή στα εκλογικά τμήματα – Οδηγίες για παράταση όπου χρειαστεί έδωσε ο ο Αρειος Πάγος

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεισαν στις 7.00 το απόγευμα οι κάλπες των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών  εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άρειος Πάγος έδωσε οδηγία στους δικαστικούς αντιπροσώπους να παρατείνουν την εκλογική διαδικασία στα εκλογικά τμήματα όπου υπάρχει αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συμμετοχή των ψηφοφόρων που προσήλθαν στα 39.063 εκλογικά τμήματα της χώρας  ήταν αυξημένη, ωστόσο από την τεατραπλή εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν τα προβλήματα.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στήθηκαν κάλπες για ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και να σχηματιστούν ουρές και καθυστερήσεις σε πολλά εκλογικά κέντρα. 

Ελλείψεις παρατηρήθηκαν  και στην πλήρωση των εφορευτικών επιτροπών, γεγονός που επέτεινε τις καθυστερήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχαν προσέλθει οκτώ μέλη από τις εφορευτικές επιτροπές, ενώ μέλη της εφορευτικής επιτροπής έλειπαν και από το τμήμα που ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη.

Πολλά είναι τα περιστατικά, σύμφωνα με τοπικά μέσα, σε όλη την Ελλάδα που οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναγκάστηκαν να κρατήσουν με τυχαία επιλογή ως μέλη εφορευτικής επιτροπής «ανυποψίαστους»  πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν, αφού αυτοί που είχαν κληθεί επισήμως δεν παρουσιάστηκαν  ποτέ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας εξήγησε ότι η σημερινή διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη λόγω του τι ήταν διπλάσια τα εκλογικά τμήματα και άρα υπήρχε η ανάγκη για διπλάσιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

«Παρόλα αυτά όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες συνεργάστηκαν, ο Άρειος Πάγος έκανε το καλύτερο δυνατόν ώστε να εξασφαλίσει την ύπαρξη δικαστικών αντιπροσώπων σε κάθε εκλογικό τμήμα και ήδη από χθες νωρίς το βράδυ σε επικοινωνία που είχαμε με τους εφόρους όλων των Περιφερειών της επικράτειας, μας είχαν ενημερώσει για το ότι υπάρχει πληρότητα των δικαστικών αντιπροσώπων σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Και όπου χρειάστηκε, λόγω ασθενειών, κωλυμάτων κλπ να αναπληρώσουν κάποιους τους αναπλήρωσαν έγκαιρα ώστε έγκαιρα να ετοιμαστούν και να παραλάβουν τα εκλογικά τμήματα πράγμα που φάνηκε και από την έναρξη της ψηφοφορία σήμερα καθώς δεν υπήρχαν προβλήματα», προσέθεσε ο κ. Πέππας.

Δικαίωμα ψήφου είχαν 9.922.294 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 4.810.075 ήταν άνδρες και οι 5.112.219 γυναίκες, ενώ συνολικά οι υποψήφιοι ανήλθαν στους 78.864.

Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Μήνυμα υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Παράλληλα κάλεσε τους Ελληνες ψηφοφόρους να αποδείξουν με την ψήφο τους πόσο συνειδητοποιημένοι και πόσο Ευρωπαίοι είναι. 

«Σε μία περίοδο κατά την οποία δυνάμεις λαϊκισμού και ρατσισμού επιβουλεύονται ευθέως και απροκαλύπτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και επιχειρούν να το κατεδαφίσουν είναι η ώρα εμείς, οι Ελληνες με την ετυμηγορία μας να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι είμαστε και πόσο Ευρωπαίοι είμαστε και ότι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί για την ενοποίηση της Ευρώπης», δήλωσε.

«Να μην αφήσει καμία χαραμάδα, καμία κερκόπορτα ανοιχτή σε κανέναν, την επόμενη ημέρα να τα πάρει πίσω ή να τα αμφισβητήσει. Σε κανέναν είτε εντός είτε εκτός της χώρας», ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αφού ψήφισε  στο 172ο  δημοτικό σχολείο Αθηνών, στην Κυψέλη. «Είναι η ώρα της ευθύνης των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου», κατέληξε

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το 1ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα:

«Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη, μια πολύ ηλιόλουστη μέρα για τη δημοκρατία μας. Χαίρομαι που βλέπω μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, θέλω να ευχαριστήσω τις φορευτικές επιτροπές και τους δικαστικούς αντιπροσώπους, που υποστηρίζουν αυτή τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, δεν έχουμε να πούμε πολλά σήμερα, τα έχουμε πει όλα, σήμερα ο λόγος περνάει στους πολίτες, εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους και είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας».

Στο 100ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στον Νέο Κόσμο, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.«Οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά και συνέχισε: «Κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά και στον λαϊκισμό και ανοίγουν τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στον τόπο μας».

«Σήμερα ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα δυναμώσει τη φωνή του παντού και σε τοπικό επίπεδο και σε πανευρωπαϊκό», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κατέληξε ευχόμενος καλή δύναμη σε όλους», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που ψήφισε στη Νέα Ιωνία..

Στο Χαϊδάρι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αμέσως μετά ο επικεφαλής του «Ποταμιού» προχώρησε στην εξής δήλωση: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ειδικά στους νέους, για να γεννηθούμε ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε, έφυγε μπροστά δεν έμεινε να κοιτάει τι κάνουν τα άλλα. Ξεκίνησε και τελικά τα κατάφερε. Αποφάσισέ το λοιπόν, μη μείνεις πίσω, ψήφισε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή