Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls

Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στις φετινές ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων θα διαμορφώσουν την πολιτική και της ηγεσία της Ενωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Λίγο μετά τις 07:00 το απόγευμα κα τα πρώτα exit polls έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις την πλειονότητα των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο καταλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) καθώς εκλέγει 173 ευρωβουλευτές, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών, βάσει των στοιχείων του ARD.

Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls-1

Τα εν λόγω αποτελέσματα είναι από τις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο έχουν δημοσιευθεί σε 11 χώρες (Αυστρία, Κύπρος, Γερμανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Δανία, Σλοβακία) και των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν πριν τις εκλογές στα υπόλοιπα 17 κράτη μέλη.

Δεύτερη δύναμη παραμένει το κόμμα των Ευρωπάιων Σοσιαλιστών (S&D) με 147 έδρες, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα. Ακολουθούν το κόμμα των Φιλελευθέρων (ALDE) με 102 έδρες και οι Πράσινοι με 71 έδρες. Αντίθετα, ενισχυμένες εμφανίζονται οι ακροδεξιές ομάδες που αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23.

Αναλυτικά, τα exit polls ανά κράτος – μέλος της Ε.Ε.: 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και εκλέγει 24 ευρωβουλευτές, σύμφωνα με όσα «δείχνουν» τα exit polls. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κομμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες. Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ήττα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία που συγκεντρώνει 15,5%. Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU/CSU) της Μέρκελ παραμένουν στη ηγεσία αλλά με μειωμένη υποστήριξη συγκεντρώνοντας το 28% , ενώ μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών φαίνεται να είναι οι Πράσινοι (Gruene) που κατακτούν τη δεύτερη θέση με 22%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο 10,5%, το FDP 5,5% και το Die Linke επίσης 5,5%.

Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls-2

Η Γερμανία διαθέτει συνολικά 96 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 28 στο ΕΛΚ, 23 στους Πράσινους, 8 στο ALDE, 5 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, 16 στο ΕΣΚ, 10 στην Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και τρεις έδρες σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls-3

Νικήτρια φαίνεται να αναδεικνύει την Μαρί Λεπέν το πολιτκό μπρα ντε φερ με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, με το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» να συγκεντρώνει 24,2% έναντι 22,4% του LREM του Μακρόν.

Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls-4

Ανησυχητική είναι η πρωτιά που διαφαίνεται βάσει του exit poll για το ακροδεξιό κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν, Φιντές, στην Ουγγαρία συγκεντρώνοντας το 56% βάσει των exit polls.Διεθνή μέσα έκαναν από νωρίς λόγο για «δυνατή» διαφορά από το δεύτερο κόμμα, ενώ σημειώνουν ότι η νίκη Ορμπαν μεταφράζεται ως μια αντι-μεταναστευτική στροφή εντός της Ε.Ε. 

Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls-5

Νίκη του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, με ποσοστό 34,5%, σημειώνοντας αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης. Στη δεύτερη θέση είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) με 23,5% και τρίτο το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPO) με 17,5%. Οι Πράσινοι φαίνεται να συγκεντρώνουν 13,5% και το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ 8%, ενώ το κόμμα «Τώρα» (Jetzt) 2%.

Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls-6

Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεντρώνει 7 έδρες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) 5, οι Πράσινοι 2, η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) μία και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 3.

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία κερδίζοντας 18 έδρες –σε σχέση με τις 14 που είχε το 2014, ενώ τέσσερις με πέντε έδρες φαίνεται ότι κατακτά ακροδεξιό Vox, σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας Gad3.

Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls-7

Στην Ιρλανδία το Fine Gael συγκέντρωσε το 29% των ψήφων, το Fianna Fail, το κόμμα των Πράσινων και οι Ανεξάρτητοι από 15%, ενώ το Sinn Fein 13%. «Οι Πράσινοι της Ιρλανδίας επιστρέφουν στην κυβέρνηση», γράφουν διεθνή μέσα.

Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο – Τα πρώτα exit polls-8

Στην Κύπρο ο ΔΥΣΗ συγκεντρώνει το 31,8%, το ΑΚΕΛ 26%, το ΔΗΚΟ 11,9%, το ΕΔΕΚ 9,8%, το ΕΛΑΜ 8,8%, το ΔΗΠΑ 4,1% και η Συμμαχία- Οικολόγοι 3,3%. Η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατανέμονται εξίσου στο ΕΛΚ, το ΕΣΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά. Οι έντεκα έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανέμονται ως εξής: 4 στο ΕΛΚ, 1 στο ALDE, 2 στους Πράσινους και 4 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Βάσει των εκτιμήσεων στη Μάλτα το κυβερνών Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 55% και το Εθνικιστικό Κόμμα 37%. Οι έξι έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζονται 4 στο ΕΣΚ και 2 στο ΕΛΚ.

Στην Ολλανδία το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωσε το 18,1%, το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) 15%, CDA 12,3%, το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία 11%, οι Πράσινοι 10,5%. Η χώρα διαθέτει 26 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει των αποτελεσμάτων το ΕΣΚ συγκεντρώνει 5 έδρες, οι Πράσινοι 3, το ALDE 6, το ΕΛΚ 4, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 5, η Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 3, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 1 και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 1.

Το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, με ποσοστό 30,5-32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό 12,8-13,6%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία, με ποσοστό 25,10% και εκλέγουν πέντε βουλευτές,σύμφωνα με τα exit polls. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και 4 έδρες ενώ σε μικρό απόσταση (16,9%) ακολουθούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 3 έδρες. Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.

Στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει επίσης τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1, το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.

Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN (Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή