Καθαρό μήνυμα για αλλαγή πορείας έστειλαν οι πολίτες στις κάλπες- Στις 9,5 μονάδες η διαφορά

Καθαρό μήνυμα για αλλαγή πορείας έστειλαν οι πολίτες στις κάλπες- Στις 9,5 μονάδες η διαφορά

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε η ευρύτατη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η διαφορά κυμαινόταν στις 07:00 περί τις 9,46 ποσοστιαίες μονάδες, με το ποσοστό ενσωμάτωσης των ψήφων να έχει φθάσει στο 71,46% του εκλογικού σώματος.

Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό 33,24% έναντι 23,77 του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 7,46% και το ΚΚΕ με ποσοστό 5,55%.

Πιθανότερη ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, είναι η 30η Ιουνίου.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, άνευ δραματικού απροόπτου, φαίνεται πως είναι η μεγαλύτερη, ιστορικώς, μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων στις εννέα «ευρωπαϊκές» εκλογικές αναμετρήσεις από το 1981 έως και σήμερα. 

Το σαφές προβάδισμα των υποψηφίων που υποστηρίζονταν από τη Νέα Δημοκρατία στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Αττικής και η επικράτηση από τον α' γύρο, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συμπλήρωναν την εικόνα συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Περίπου δύο ώρες μετά την οριστικοποίηση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών- ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την Κουμουνδούρου ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας, δεν μου ταιριάζει και δεν θα το αγνοήσω. Δεν πορεύτηκα με στρατηγήματα, ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δόμο, δεν θα το πράξω ούτε τώρα, μένω πιστός στις αρχές της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης. (…) Η τελική ετυμηγορία ανήκει στον λαό, δεν θα αποδράσω δεν θα το βάλω στα πόδια (…) Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να είναι ο ελληνικός λαός αυτός που θα πάρει την απόφαση, αν επιθυμεί ένα σχέδιο για την στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια του ΔΝΤ».

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος μιας συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στο διάγγελμα Τσίπρα, ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζητούσε την παραίτηση του κ. Τσίπρα και την προκήρυξη εκλογών:

«Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός έχει αποσύρει τη στήριξή του από την κυβερνητική πλειοψηφία. (…) Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα ισχυρή κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Που να διασφαλίζει τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν».

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί. Κάλεσε επίσης τα στελέχη της ΝΔ να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα με αίσθηση ευθύνης και πάνω απ'όλα με σεμνότητα.

«Τώρα ανατέλλει ο ήλιος μιας Ελλάδας πιο φωτεινής. Μιας Ελλάδας, που υπέφερε πολύ, υπέμεινε πολλά και βρήκε τη δύναμη να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για μια καλύτερη ζωή. Ας τον υψώσουμε μαζί, στην μέση του γαλανού ουρανού μιας περήφανης πατρίδας. Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας και την στήριξη σας. Σας υπόσχομαι ότι θα εργαστώ σκληρά για να την ανταποδώσω», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή