Ανοικτό δηλώνει το Πεκίνο για διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας

Ανοικτό δηλώνει το Πεκίνο για διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτή πρόσκληση για συνεργασία στον τομέα του Ιντερνετ και της τεχνητής νοημοσύνης απηύθυνε χθες προς κάθε ενδιαφερόμενη χώρα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Πρόκειται για την αντίδραση του Πεκίνου στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την αμερικανική αγορά απαγορεύοντας στη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού να εξάγει στις ΗΠΑ, αλλά και να προμηθεύεται από αμερικανικές εταιρείες. 

Μιλώντας σε συνέδριο υψηλής τεχνολογίας που άρχισε χθες στη νοτιοδυτική πόλη Γκουγιάνγκ, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε πως η Κίνα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της τεχνολογίας μεταφοράς δεδομένων και είναι πρόθυμη να εξερευνήσει τη δυνατότητα της συνεργασίας με άλλες χώρες όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες. Στο εν λόγω συνέδριο, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, συμμετέχουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας, όπως ο όμιλος λιανικού εμπορίου Alibaba, η Tencent Holdings αλλά και η Huawei Technologies. Συμμετείχαν, όμως, παράλληλα διεθνείς εταιρείες, όπως η Dell, ο κινεζικός βραχίονας της Google αλλά και οι NTT Docomo και Digital Economy Corporation.

Το Πεκίνο πέρασε, όμως, παράλληλα στην αντεπίθεση αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά ένα σημείο αιχμής που προέκυψε από τις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξιν Χουά αναφέρθηκε στο αίτημα της Ουάσιγκτον να διακόψει τη στήριξή του στις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η πάγια πολιτική του Πεκίνου να ενισχύει με κάθε τρόπο, και προπαντός με κρατικό χρήμα, τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας τις θέτει σε πλεονεκτική θέση στον διεθνή ανταγωνισμό. Το Πεκίνο, όμως, χαρακτήρισε το επίμαχο αίτημα απόπειρα «εισβολής» στην εθνική του κυριαρχία από την πλευρά της οικονομίας μέσω του πρακτορείου Ξιν Χουά. Στην ίδια ανακοίνωση, χαρακτηρίζονται «αλαζονικά» τα αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το σχόλιο αποτελεί έμμεση απάντηση στην κατηγορία της Ουάσιγκτον ότι η κινεζική πλευρά ανακάλεσε πλήρως δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συνομιλιών στέλνοντας έγγραφο εργασίας από το οποίο είχε διαγράψει κάθε νομικά δεσμευτική υπόσχεσή του. Οι κρατικές επιχειρήσεις στην Κίνα απολαμβάνουν τη στήριξη των αρχών όχι μόνο με επιδοτήσεις, αλλά συχνά και με συγκεκαλυμμένα μέτρα, όπως οι έμμεσες εγγυήσεις που παρέχει η κυβέρνηση στα χρέη των κρατικών επιχειρήσεων και οι χαμηλοί τόκοι που καταβάλλουν οι κρατικές επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των χρεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή