Επίτροπος Κλάιν: «Να μη φορούν κιπά δημόσια»

Επίτροπος Κλάιν: «Να μη φορούν κιπά δημόσια»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αυστηρή κριτική άσκησε χθες ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν στη σύσταση του επιτρόπου καταπολέμησης του αντισημιτισμού στη Γερμανία, Φέλιξ Κλάιν, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν συστήνεται στους Εβραίους να φορούν κάλυμμα κεφαλής (κιπά) σε δημόσιους χώρους σε κάθε χώρο και στιγμή», για να προσθέσει ότι η άποψή του για το θέμα έχει μεταβληθεί «μετά τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της βίας στη γερμανική κοινωνία». Απαντώντας στις αιτιάσεις του επιτρόπου, ο Ισραηλινός πρόεδρος επεσήμανε ότι αν και το Ισραήλ επαινεί την προσοχή που αποδίδει η Γερμανία στον εβραϊκό πληθυσμό της, η δήλωση του κ. Κλάιν αποτελεί «άνευ όρων παράδοση στον αντισημιτισμό». Στη Γερμανία ζουν σήμερα 100.000 Εβραίοι.

«Η παράδοση αυτή δείχνει ότι οι Εβραίοι δεν είναι ασφαλείς –για ακόμη μία φορά– στο γερμανικό έδαφος. Δεν πρόκειται, όμως, να παραδοθούμε, δεν θα χαμηλώσουμε το βλέμμα και δεν θα αντιδράσουμε με ηττοπάθεια απέναντι στο γερμανικό αντισημιτισμό. Αναμένουμε και απαιτούμε οι σύμμαχοί μας να πράξουν το ίδιο», κατέληξε ο κ. Ρίβλιν. Πέρυσι, ο Γερμανός επικεφαλής του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου, Γιόζεφ Σούστερ, είχε καλέσει τους ομοθρήσκους του να αφαιρούν την κιπά όταν επισκέπτονται μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα. Τα σχόλια του κ. Σούστερ είχαν προκαλέσει έντονη κριτική από θρησκευτικούς ηγέτες στο Ισραήλ, πυροδοτώντας συζήτηση γύρω από το θέμα. Ο αρχιραββίνος του Ισραήλ, Νταβίντ Λάου, κάλεσε τους Εβραίους να μην αποκρύπτουν τις κιπά τους σε δημόσιους χώρους.

Το γεγονός ότι η τελευταία προειδοποίηση προέρχεται από τη γερμανική κυβέρνηση υπογραμμίζει την όξυνση του αντισημιτισμού στη χώρα. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, στελέχη των γερμανικών διωκτικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι ο αριθμός των αντισημιτικών και ξενοφοβικών επιθέσεων σημείωσε άνοδο στη χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, τα αντισημιτικά εγκλήματα αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ οπαδοί ακροδεξιών κομμάτων ή ιδεολογιών διέπραξαν ποσοστό 90% των 1.800 αδικημάτων αυτών το 2018. Το γερμανικό υπουργείο αποκάλυψε επίσης ότι τα εγκλήματα με ξενοφοβικά κίνητρα αυξήθηκαν κατά 19,7% τον ίδιο χρόνο, για να φθάσουν τις 7.701 περιστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή